Belföld

„Nem fognak elnémítani”

Soha senkitől nem kért és nem kapott pénzt - jelentette ki Hiszékeny Dezső MSZP-s képviselő

Négy gyanúsítottja van annak az ügynek, amelyben Hiszékeny Dezső MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél - közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Polt Péter vesztegetés és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként tett vádemelési indítványt. Az ügyészség szerint a szocialista politikus több millió forintot kért egy használaton kívüli üzlethelyiség bérleti jogáért. Hiszékeny tagadja a vádakat.

Soha senkitől nem kért és nem kapott pénzt - jelentette ki Hiszékeny Dezső MSZP-s országgyűlési képviselő csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, miután Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta az Országgyűlés elnökénél mentelmi jogának felfüggesztését.

Hiszékeny Dezső hangsúlyozta, nem követett el bűncselekményt. Katonacsaládban nőtt fel, ahol nagyon fontos volt a tisztesség és a becsület - fogalmazott. Azt mondta, a becsületében akarják megalázni, ezért meg kívánja védeni magát.

Az ellenzéki politikus közölte, a konkrét ügyről nincsenek információi, a sajtóból értesült róla ő is, ezért majd megkeresi a legfőbb ügyészt is. 

Hiszékeny Dezső azt mondta, lemond mentelmi jogáról és áll a nyomozó hatóságok rendelkezésére.

Az ügyet úgy értékelte, hogy a legfőbb ügyész a köztársasági elnök helyett meghirdette a választási kampányt. Hozzátette: a forgatókönyv "unalomig ismert", politikai megrendelésre különböző intézmények, szervek azon kezdenek el dolgozni, hogy valakit lejárassanak. Jelen esetben is ez történik - jelentette ki.

A XIII. kerületi önkormányzat a történtek kapcsán közleményben emelte ki: segíti a igazságszolgáltatás munkáját.  Az önkormányzat úgy látja: érdeke a kerületről kialakult kedvező kép megőrzése. "A korrekt eljárás érdekében az igazságszolgáltatás munkáját segítjük" - szögezi le a kommüniké.Az országgyűlési képviselő szerint sokaknak szúrhatta a szemét az, hogy szóvá tette, a nemzeti mobilfizetési részvénytársaság be akarja csapni az embereket. Azt is kifogásolta, hogy milyen színvonalon dolgozik az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága - tette hozzá.

"Azt gondolom, hogy a hatalom el akar némítani. Nem fogok csendben maradni" - jelentette ki.

Az "ötmilliós kérés"

Tavaly januárban Hiszékeny Dezső, a XIII. kerület akkori alpolgármestere, akinek a működési körébe tartozott Angyalföld üzlethelyiségeinek és lakásainak kezelése, közvetítő útján jogtalanul ötmillió forintot kért azért, hogy egy, az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát a bérlemény üzleti hasznosítását tervező embernek juttassa - olvasható a Legfőbb Ügyészség közleményében.

Hiszékeny Dezső az áprilisi parlamenti választáson az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP színeiben szerzett országgyűlési mandátumot a főváros XIII. kerületében, jelenleg az MSZP-frakció tagja az Országgyűlésben.

A megalapozott gyanú szerint egy vállalkozó megtudta, hogy Budapest XIII. kerületében van egy olyan üzlethelyiség, amelynek a bérleti jogát az önkormányzat addig nyilvánosan nem hirdette meg, az használaton kívül van.

A Legfőbb Ügyészség közleményében hozzátette: a pénz átadása végül nem történt meg.

Az ügyészség szerint Hiszékeny Dezső ajánlata vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője kijelentette: a vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult nyomozás egy magánszemély feljelentése alapján indult. Egy embert tavaly novemberben, további hármat pedig a múlt hónapban gyanúsítottak meg, valamennyiüket különböző korrupciós bűncselekményekkel, amelyek XIII. kerületi ingatlanokhoz kapcsolódnak. A gyanúsítottak egyike a XIII. kerületi önkormányzat egyik cégének alkalmazottja.

 

Forrás: MTI