Belföld

Nem elég a hatékonyságot növelni

Velkey György: nehéz meghatározni, mekkora összeg enyhíthetné a gondokat

Több olyan intézkedés történt az elmúlt időszakban, amely a rendszer hatékonysági tartalékait próbálta kiaknázni – mondta lapunknak Velkey György, amikor a kórházi adósságok rendezésének lehetséges megoldá­sairól kérdeztük. A Magyar Kórházszövetség elnöke ennek ellenére úgy látja, egyértelmű forrásbevonásra lenne szükség.

velkey
Velkey György (Fotó: Kövesdi Andrea)

Állandó megoldásra váró probléma az egészségügyben az egyre gyarapodó kórházi adósságállományok rendezése. A témában Zombor Gábor egészségügyi államtitkár úgy nyilatkozott, hogy „az év második felében el kell készülnie egy olyan konszolidációs javaslatnak, amely középtávon megakadályozza a tartozások újratermelődését”.

Lapunk megkereste a Magyar Kórházszövetség elnökét, aki elmondta, nehéz lenne meghatározni, hogy mennyi az a minimum összeg, ami aktuálisan enyhítené az egészségügyi ellátók gondjait, ugyanis a kórházak jelenleg minimum hatvankétmil­liárd forinttal tartoznak a beszállítóknak. Velkey szerint ez a korábbiakhoz képest is kirívó adat az évnek ebben a szakában, s abból ered, hogy tavalyról viszonylag nagy adósságot görgettek át erre az évre az intézmények. Mint mondta, a beszállítók folyamatos nyomás alatt tartják a kórházakat, és a legtöbb esetben már csak korábbi számlák kiegyenlítése és készpénzes fizetés ellenében adnak eszközöket és gyógyszert. Velkey György úgy látja, ez feszült helyzeteket teremt, annak ellenére, hogy – mivel nem a közelmúltban kialakult problémáról van szó – az intézmények és a beszállítók között már egyfajta toleráns kapcsolat létezik.

Rákérdeztünk, mit gondol Zombor Gábor kijelentéséről, amely szerint „rendkívül nagy eltérés van hasonló ellátási területű kórházak működésében, aminek okait intézményenként vizsgálják, és megoldási javaslatot tesznek majd”. A kórházszövetség elnöke rámutatott, az elmúlt időszakban több olyan intézkedés történt, amely a rendszer hatékonysági tartalékait próbálta kiaknázni, és igaz, hogy ebben még mindig lehet valamennyi többlet, ám megközelítőleg sem annyi, amennyire az ágazatnak jelenleg szüksége lenne. Úgy látja, az éves hiány nagyjából százmilliárd forintra tehető, a hatékonysági tartalékokból nyert többlet pedig – az eddigi tapasztalatok szerint – „mindössze” néhány milliárd forint. Jelezte, a rendszer olyan forráshiányt görget, amelyet csak egyértelmű anyagi többlet bevonásával lehetne ellensúlyozni.


Hatvan patikát vizsgálnak
Hatvan gyógyszertárnál kezdeményezett törvényességi felügyeleti eljárást a Cégbíróságon az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a patikák tulajdonosváltásának törvényességi felülvizsgálata nyomán – írta tegnapi számában a Világgazdaság. A lap szerint a több mint kétezer vizsgált gyógyszertár közül hatvan esetében állapították meg, hogy a társasági szerződésekben nem biztosított a tulajdoni hányadnak megfelelő tagsági jog gyakorlása a gyógyszerészek számára. Ezekben a helyzetekben kérték a Cégbíróság vizsgálatát a „jogszabálysértő állapot megszüntetése érdekében”. A hivatal azonban külön hangsúlyozta, hogy mindez „nem befolyásolja a gyógyszertárak napi működését”.Fejlesztik az egri intézményt
Csaknem hatmilliárd forintból újul meg az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet – az erről szóló szerződést tegnap írták alá Egerben. Fűtő László, a kórház főigazgatója köszöntőjében rámutatott, hogy a fejlesztés nem csak a helyiek egészségügyi ellátását szolgálja, hanem a mezőkövesdi, illetve az ózdi kistérségben élőkét is. Hangsúlyozta, hogy „az utolsó utáni pillanatban” indították el a beruházást, mivel az intézmény infrastruktúráját tekintve is a legrosszabbak között van megyei szinten. Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója úgy fogalmazott, hogy a gyors kivitelezés érdekében összefogásra van szükség.