Belföld

Nem egyesítette Portik pereit a törvényszék

Nem egyesíti a Fővárosi Törvényszék a Prisztás-ügyet a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás kapcsán indult büntetőperekkel – értesült lapunk ügyvédi forrásból.

 Ifj. Balsai István, a Prisztás-ügy harmadrendű, első fokon felmentett vádlottjának védője lapunknak elmondta:
a törvényszék újrakezdi az eljárást, és összesen hat tárgyalási napot tűzött ki, az elsőt március 6-ra. Ráadásul ugyanaz a bírói tanács tárgyalja majd újra a pert, amely kimondta az elsőfokú ítéletet Prisztás József vállalkozó 1996-os meggyilkolásában.

A törvényszék tavaly februárban az első rendű vádlott Portik Tamást tizenegy év fegyházra ítélte felbujtóként elkövetett emberölés miatt, míg a merénylet végrehajtásával vádolt H. István tíz évet kapott. A döntést azonban a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, új eljárás lefolytatására kötelezve a törvényszéket.
A táblabíróság szerint a törvényszéknek az ítélettel meg kellett volna várnia az Aranykéz utcai robbantásban indult nyomozás végét. Sőt a Prisztás-ügyet is hozzá kellett volna csatolni az Aranykéz utcaival már egyesített Fenyő-gyilkosság peréhez.

Az összevonásokat a személyi átfedések indokolhatnák, Portik ugyanis a Prisztás- és az Aranykéz-ügyben is felbujtóként szerepel. A robbantással és Fenyő János médiavállalkozó 1998-as lelövésével Jozef Rohácot vádolják. Balsai elmondta, a megismételt eljárásban elég lenne az eddigi vallomásokat ismertetni, de természetesen előre nem lehet tudni, hogy ki milyen indítvánnyal áll majd elő. Mindezt jelentősen befolyásolhatja az is, hogy információink szerint Portiknak és H. Istvánnak is új védője van.