Belföld

„Nem a migránsokra, igen a magyar gyermekekre”

Hétértékelő. Szánalmas a hazai ellenzék, a decemberi bohóckodást próbálják most überelni, ezúttal spréztek, firkáltak, helyesírási hibákkal – mondta Kiszelly Zoltán

A családvédelmi akciótervről, az Európai Néppártról és az MSZP-s személyi vitákról is szót ejtettünk az elmúlt hét fejleményeit elemezve Kiszelly Zoltán politológussal.

Továbbra is Orbán Viktor tavaly júniusi Európa-beszéde az érvényes, vagyis a Fidesz számára az Európai Néppárt az A terv, B terv nincs, de ha majd lesz, azt a lengyelekkel közösen kell kigondolni – hangsúlyozta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Kérdés, a hamarosan Magyarországra látogató Manfred Weberrel mit sikerül letárgyalni. Az elemző szerint kompromisszum születhet, ilyen kimenetel például a tagság felfüggesztése, vagyis a dilemma tisztázásának elnapolása a májusi EP-választás utánra. Ezzel lépéskényszerbe kerülnének a kizárást propagálók, kiderülne, mennyire gondolják komolyan.

Nagyon sok minden függ a választási eredménytől, húzta alá az elemző, aki kiemelte azt is, hogy olasz és francia oldalról támogatást kapott a Fidesz, amelyet alapve­tően törpepártok támadnak. Vagyis korántsem vagyunk egyedül a Néppárton belül sem. Amúgy Orbán „fő bűne”, hogy jobbra, a bevándorlásellenesek közül keresne inkább szövetségeseket. Vagyis ez alapvetően egy irányvita az EPP-n belül. Weber egy opportunista, és nem magától értetődő, hogy ő lesz az Európai Bizottság következő elnöke, bár ő a legesélyesebb a posztra. Ez a beosztás amúgy egy „csomag” része, más uniós pozíciókról is szó van. Kiszelly úgy véli, belpolitikai szempontból a kizárás ártana a Fidesznek, az ellenzék nyilván megpróbál profitálni ebből is, azt mantrázzák, hazánk kifelé tart Európából.

„Szánalmas az ellenzék, a decemberi bohóckodást próbálják überelni, ezúttal spréztek, firkáltak, helyesírási hibákkal. Egyszerűen nem jut jobb az eszükbe” – fejtegette Kiszelly, aki szerint a helyzetet érzik, vagyis azt, hogy feszültséget kell szítani, csakhogy „nem nőttek fel a feladathoz”. Az összefogósdi amúgy a Soros-terv része, Szerbiától Romániáig egy akolba akarják terelni az ellenzéki pártokat, például Lengyelországban esküdt ellenségeket tereltek össze. A matematikai ihletettségű koncepció célja, hogy így mindenütt legyőzhetik a szuverenista pártokat, ez lenne a recept, az „aktuális brosúra”.

Kiszelly rámutatott arra is, a közös egri polgármester-jelöltként megnevezett jobbikos Mirkóczki Ádám már menekülne a parlamentből, ettől a zűrös bagázstól. Az EP-választáson ugyanakkor még nem valósul meg a teljes összekapaszkodás, az őszi önkormányzati voksolásra viszont már így készülnek, megyei jogú városok és fővárosi kerületek megszerzésével akarnak hídfőállásokat kialakítani, készülve 2022-re.

A Mesterházy Attila elleni MSZP-s pártfegyelmi ügy szerinte egy személyi vitát takar, ha ugyanis egy számjegyű lesz a májusi eredmény, a pártszövetség mandátuma háromról kettőre csökken, Tóth Bertalan elnök pedig megbukhat. Ebben az esetben újra az elnöki székbe ülhetne Mesterházy, vélhetően ennek akartak egyesek elébe menni. Közben Gyurcsányéknál az EP-listavezető Dobrev Klára valóban húzónév, szocialista szimpatizánsok is át fognak miatta szavazni a DK-ra. Az elemző szerint továbbra is a torta elosztásáról van szó, egymás rovására tudnak csak erősödni az ellenzéki pártok.

Ami az immár törvényi formát öltött családvédelmi akciótervet illeti, a kormány folyamatosan kiterjeszti ki az érintettek körét, ez a bevándorláshoz képest egy pozitív ellenpólus. Azt üzeni: nem a migránsokra, igen a magyar gyermekekre és unokákra!

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom