Belföld

Nem a bevándorlásra, hanem a családokra kell építeni a jövőnket

Orbán Viktor: Az európai civilizáció és kultúra fennmaradása most a tét

Komolyan kell beszélni Európában demográfiáról és családpolitikáról, hiszen kulcskérdés, hogy kik lakják majd be a kontinenst – jelentette ki Orbán Viktor a Budapesti Demográ­fiai Fórumon. A miniszterelnök szerint életidegen vitákra ma sokkal több figyelem jut, ám ezek „nem mozdítják ki Európát a kátyúból”.

családok 20151106
A családok támogatása nem áll ellentétben a szabadság elismerésével – húzta alá a kormányfő (Fotó: Csudai Sándor)

Fontos, hogy a közösségek külső erő bevonása nélkül is fenn tudják tartani magukat, hiszen aki mástól várja a segítséget, annak előbb-utóbb meg kell fizetnie döntése árát – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök, aki a tegnap kezdődött Budapesti Demográfiai Fórumot nyitotta meg. Kijelentette, ez „vastörvény, amelynek nincs alternatívája”, még akkor sem, ha „Brüsszelben vannak, akik szerint az Európába özönlő bevándorlókra áldásként kell tekinteni”. A gondolatot rendkívül veszélyesnek nevezte, mivel a folyamat olyan, az európaitól eltérő életfelfogást telepít a kontinensre, amely teljesen máshogy áll „a munkához, az emberi kapcsolatokhoz és a családhoz is”. A kormányfő szerint az unió nem építheti jövőjét migránsokra, ahelyett családbarát politikára van szükség, mivel „civilizációnk és kultúránk fennmaradása a tét”. Úgy fogalmazott, ha nincs elegendő gyermek, persze rendre előkerül a bevándorlás kérdése, legalábbis addig, amíg a tömeges klónozás divatja el nem terjed az európai civilizációban, amitől reményei szerint „megkímél majd bennünket a Jóisten”. Hangsúlyozta azt is, hogy Európa jelenleg a legsúlyosabb népesedéspolitikával küzdő, a leginkább elöregedő kontinens, ennek ellenére a családpolitika és a demográfia kérdése „alulreprezentált” a közbeszédben, mert „sem a téma, sem a szó használata nem PC”, azaz politikailag egyik sem korrekt.

Azzal összefüggésben, hogy a kontinensen kerülik egyes problémák kimondását, példaként Werner Faymann osztrák kancellár szavait említette. A politikus korábban kijelentette, Ausztria nem kerítést épít, hanem „kaput, hosszú szárnyakkal”. Orbán szerint mindez inkább szánalmas, mint szellemes, mivel az az Európa, ahol korábban gondolat-, szólás- és véleményszabadság volt, mostanra olyan „szellemi állapotba manőverezte magát, hogy bizonyos szavakat nem lehet kimondani”.

Kijelentette, demográfiáról és családpolitikáról azonban érdemes lenne komolyan beszélni, hiszen kulcskérdés, hogy kik lakják majd be a kontinenst. Ehelyett mégis más, életidegen dolgokra és vitákra jut sokkal több idő, figyelem, energia és pénz. Ide tartozik a genderről szóló vita, a homoszexuálisok házassága is, amelyek „kedves és fontos dolgok, de mégiscsak másodlagosak”, hiszen nem mozdítják ki Európát a gazdasági és társadalmi kátyúból – fejtette ki. Emellett „szamárságnak” nevezte azt a vádat, amely szerint, ha egy kormány támogatja a gyermekes szülőket, azzal azt is kifejezi, másfajta életformákat alacsonyabb rendűnek ítél. Hangsúlyozta, a magyar kormány sok energiát fordít arra, hogy világossá tegye: a családok támogatása és a szabadság elismerése nem áll ellentétben egymással. A kormányfő rámutatott, Magyarországon a többség úgy gondolja, a gyermek egyszerre áldás a családnak és a társadalomnak, mivel általuk „többre leszünk képesek és többet is tudunk elérni”.


Hozzászólások
Példaértékű hazai támogatások

- A tanácskozás kezdetén Novák Katalin bemutatta azt a két kisfilmet, amelyek az apaság és a testvérek, vagyis a nagycsalád fontosságára hívják fel a figyelmet. A család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár kijelentette, a magyar kormány ötödik éve erősíti a gyermeket vállaló szülők helyzetét, ennek köszönhetően pedig a magyar társadalomban erősödik a családbarát szemlélet. Úgy fogalmazott, a népességfogyás közös európai probléma, így azt szeretnék elérni, hogy elháruljanak a gyermekvállalás elől az akadályok.

- Vincenzo Paglia bíboros, a Pápai Családi Tanács elnöke Ferenc pápa üzenetét tolmácsolta, aki szolidaritásáról biztosította a fórum résztvevőit, és arra biztatta őket, gondolkodjanak el azon, miként lehetne támogatni a családokat. Különös tekintettel azokra a kihívásokra – folytatta –, amelyekkel a fiatalok szembesülnek, amikor gyermekeiket nevelik. Vincenzo Paglia kiemelte, az emberi fejlődés középpontjában a család áll, amely Európában mégis „hanyatlóban van”, s jelenleg „ez a legnagyobb probléma”. Az elnök szerint a kontinens válsága nem csak gazdasági természetű, gondot jelent a családi kapcsolatok törékenysége, a gyermekek számának csökkenése és a lakosság elöregedése is.

- A brit kormány is nagy jelentőséget tulajdonít a családok támogatásának – erről Robert Halfon, brit tárca nélküli miniszter beszélt előadásában, majd hangsúlyozta azt is: ha a politika a családok segítésére összpontosít, azzal jobb jövőt biztosíthat a gyermekeknek, ezáltal pedig az egész közösségnek is.

- Követendő példának nevezte a magyarországi családbarát politikát az Európai Unió tagállamai számára Pelczné Gáll Ildikó, aki kijelentette, az EU-t súlyos demográfiai válság jellemzi, a kedvezőtlen népesedési folyamat megfordításához pedig a család stratégiai szerepének elismerésére van szükség. A fideszes EP-képviselő rámutatott, míg egyesek a bevándorlásban látják a népesedéspolitikai válság megoldását, addig a magyar kormány a családok megerősítésében hisz. Hozzátette, Európa elöregedése is csak így állítható meg, a kontinens csak így őrizheti meg a világban elfoglalt helyét.

- A lengyel köztársasági elnök, Andrzej Duda üzenetét Wojciech Kolarski, lengyel helyettes államtitkár tolmácsolta. Az államfő szerint az olyan európai tendenciák, mint a születési ráta csökkenése és a társadalom elöregedése, Lengyelországban is éreztetik hatásukat, és e folyamatok veszélyt jelentenek az európai szociális biztonságra, és a gazdasági lehetőségekre is.

- A családok melletti elköteleződésre hívta fel a figyelmet Jan Figel, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának alelnöke is, mondván, az ilyen típusú politika jó a társadalomnak, az országnak és a nemzetközi közösségeknek is.