Belföld

Nem a betegen spórolnak

Évente tízezren jutnak hozzá támogatottan a modern terápiákhoz

A világon sehol nincs elég forrás arra, hogy valamennyi terápiát biztosítani lehessen olyan betegek részére is, akiknél nem garantálható a maximális hatékonyság – közölte az egészségbiztosítási alapkezelő.

gyógyszer 20171016
Száznyolcvanmilliárd forintot fordít az egészségbiztosítási alapkezelő a daganatos betegek gyógyszereire egy naptári évben (Fotó: Varga Imre)

Elkötelezett a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a tételes finanszírozású gyógyszerek beszerzésével kapcsolatban, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a lehető leghatékonyabban használja fel, a legtöbb egészségnyereség megvásárlásával – tudatta az Alapkezelő a sajtóban megjelent kritikákkal kapcsolatban.

A betegszervezetek és az innovatív gyártókat tömörítő szervezet többször tiltakozását fejezte ki a NEAK új közbeszerzési eljárása ellen. Annak lényege, hogy a meghatározott, nagyrészt daganat elleni, innovatív gyógyszereket érintő árversenyben a más készítményeknél is alkalmazott vaklicit során tesznek ajánlatot a gyártók, s a legolcsóbb, vagyis a győztes terméket kell az orvosoknak az új betegek számára felírniuk első körben. Vagyis a terápiát illetően ebben az esetben nem dönthetnek saját belátásuk szerint.

A tiltakozók úgy vélik, a betegek gyógyszerhez hozzájutását ebben az esetben gazdasági érdekek határozzák meg, s nem szakmai érvek vagy az orvos tudása.

Az alapkezelő leszögezte, szó sincs arról, hogy a már kezelt betegektől elvennék a bevált gyógyszereiket, hogy azokat olcsóbbakkal váltsák ki. Elmondták, a szóban forgó tételes elszámolású gyógyszerek közé jellemzően a magas kezelési költségű készítmények tartoznak, amelyeknél fontos, hogy a gyógyszer felhasználását, a kezelések eredményét a lehető legszorosabb módon nyomon lehessen követni. Ez ugyanis lehetőséget ad a NEAK-nak arra, hogy megvizsgálja az egyes készítmények „való életben mért hatékonyságát”. Így – folytatta magyarázatában az alapkezelő – összehasonlíthatóvá válnak olyan termékek is, amelyek nem azonos hatóanyagot tartalmaznak, de azonos betegcsoport részére utalják ki őket.

Megfogalmazták, a gyógyszerfejlesztések eredményeképp különösen az onkológia és az onko-hematológia területén több tucat készítmény jelent meg a gyógyszerellátásban, ezekre néhány héten belül megjelenik a betegigény egyedi méltányossági kérelmek formájában a NEAK-nál.

Tudatták, tavaly tízezer ilyen kérelmet bíráltak el, ez a szám 2017-ben várhatóan tizenkétezerre emelkedik. Ebből következik, hogy a gyógyszerfejlesztés párhuzamosan zajlik egyes cégeknél, ennek köszönhetően egy-egy terápiában több hasonló készítmény jelenik meg.„A világon sehol nincs elegendő forrás arra, hogy valamennyi terápiát biztosítani lehessen olyan betegek részére is, akiknél nem garantálható a maximális hatékonyság. Annak érdekében, hogy valamennyi beteg a számára legjobb terápiát megkaphassa, különböző költség-kontroll technikákat alkalmaznak mindenütt. Ezen intézkedések alapját kivétel nélkül mindig a szakmai protokollok és a törzskönyvi dokumentáció képezi” – hangsúlyozta az Alapkezelő.

Kifejtették, semmiképp sem a betegek rovására alakították ki az eljárási rendet, amit alátámaszt, hogy például évente több mint tízezer beteg jut hozzá olyan gyógyszerekhez, amelyek Magyarországon nem érhetők el támogatással, vagyis nem befogadott készítmények. Mintegy négyszáz daganatos beteg terápiájára átlagosan betegenként és évente tízmillió forintot költ a NEAK, ezek a legdrágább terápiák.

A daganatos betegek gyógyszerei­re hozzávetőleg száznyolcvanmil­liárd forintot költ az Alapkezelő.