Belföld

Négyezren a nyilvántartásban

Ősszel ezerhétszázan szavaznak átjelentkezéssel

Elérte a négyezret a jelöltek száma az önkormányzati választáson, s közülük több mint 2400-at vettek nyilvántartásba a választási bizottságok vasárnapig – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.

A tegnapi számok szerint eddig 267 polgármester-jelölt, 818 egyéni listás jelölt (a tízezer lakosnál kisebb településeken) és 1273 egyéni választókerületi jelölt szerzett jogot az indulásra. Vasárnapra már tizenkét települési kompenzációs listát is nyilvántartásba vettek. A polgármesterjelöltek közül 168-an valamely szervezet támogatásával indulnak, míg 99-en függetlenek. Az összesítés szerint a képviselőjelöltek közül több mint hatszázan függetlenként szállnak ringbe, dupla ennyien pedig párttámogatással.

A Fidesz eddig 144 polgár­mester­jelöltet tudott állítani, 283 egyéni listást és több mint nyolcszáz választókerületi jelöltet. A korábbi választásoknál kevesebb párt vetette magát nyilvántartásba, a tegnapi adatok szerint 286-an vannak.

A főpolgármester-jelöltek közül eddig Tarlós István és a jobbikos Staudt Gábor adta le a szükséges aláírásokat. A jelölteknek szeptember 8-ig van idejük, hogy ezt megtegyék. Az októberi választáson 20 449 tisztséget töltenek be, ezek közül 3177 polgármesteri és 17 271 képviselői.

Eddig több mint 1700-an jelezték, hogy átjelentkezéssel akarnak szavazni. Ahogy már megírtuk, az önkormányzati választáson szigorúbbak az átjelentkezéssel történő szavazás feltételei, csak az szavazhat az állandó lakóhelye helyett más településen, aki ott érvényes bejelentett tartózkodási hellyel (ideiglenes lakcímmel) rendelkezik. További különbség, hogy az átjelentkező annak a településnek a jelöltjeire szavaz, ahova átjelentkezett. Az átjelentkezési kérelmeknek október 10-én 16 óráig kell megérkezniük a helyi választási irodához.