Belföld

Négy helyet enged át az MSZP a Párbeszédnek

Fodor Gábor nem kapott befutó helyet az MSZP-vel közös listán

Az MSZP és a Párbeszéd együtt indul a választáson, s négy egyéni körzetben a Párbeszéd állít jelöltet. A kongresszus ma dönt a választási együttműködésről.

Hiller: Karácsony vezeti a listát, őt Molnár Gyula követi
Hiller István ismertetése szerint a listát Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke vezeti, őt Molnár Gyula, az MSZP elnöke követi, a harmadik helyen pedig ő áll. A listán a további sorrend a következő: Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető, Gőgös Zoltán elnökhelyettes, Tóbiás József volt pártelnök, pártigazgató, Mesterházy Attila volt pártelnök, Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke és Gurmai Zita volt európai parlamenti képviselő.

Négy körzetben állíthat jelöltet a Párbeszéd az országgyűlési választáson – ismertette Molnár Gyula pártelnök az elnökség ajánlatát a párt választmányának tegnapi ülésén. A felszólaló Karácsony Gergely, az MSZP és Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, hogy a szociális demokrácia az illiberális demokrácia kritikája. A baloldal egész Európában erre keresi a kiutat – hangsúlyozta. Bejelentette, hogy az MSZ–Párbeszéd-szövetség törvénymódosítást kezdeményez, hogy a jog erejével kényszerítse ki: a két legesélyesebb miniszterelnök-jelölt a parlamenti választás előtti pénteken rendezzen vitát. A Fidesz-frakció úgy reagált: Karácsony inkább a gazdáját, Soros Györgyöt küldje vitára. Karácsonyról kiderült, Soros emberei veszik körül, tanácsadótestületének kétharmada kapcsolódik a Soros alapítványhoz, illetve a Soros-hálózathoz, Soros célja pedig az, hogy bevándorlóországgá változtassa Magyarországot is – állt a közleményben.

Újabb szocialista, ezúttal Harangozó Gábor lépett vissza Siófokon Magyar György fővárosi ügyvéd javára, aki függetlenként, de az MSZP-Párbeszéd logójával indul a Balaton-parti városban. Hiesz György, aki Gyöngyösön dobta be a törülközőt és lépett ki az MSZP-ből, pénteken feltárta eddig lebegtetett távozásának okát. A gyöngyösi polgármester a Blikknek azt mondta, őt Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke már egy január 26-i rendezvényen megkereste azzal, mit szólna ahhoz, ha helyette ő indulna a körzetben. Fodor végül nem kapott befutó helyet a Liberálisok és az MSZP közös listáján, a hvg.hu információi szerint Bősz Anett azonban igen, ő a 15. helyet kapta meg, a párt logója azonban nem fog szerepelni a listán.

Hiesz közölte, nem érti, hogyan merülhetett fel ilyen ötlet, hiszen sikeres baloldali polgármesterként háromszor annyi szavazatot kapott volna egyéni jelöltként, mint a szocialista párt listáján. Ezért nem világos, kinek-minek az érdekét szolgálta volna a lecserélése, és továbbá az sem, hogy mi zajlik a szocialista pártban – fogalmazott. Hiesz egyértelművé tette, nála az verte ki a biztosítékot, amikor Molnár Gyula arra kérte, jelentse be visszalépését. Azt a látszatot akarták ezzel kelteni, hogy a szocialisták csak a visszalépése miatt ajánlották fel az indulás jogát Fodornak – tette hozzá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom