Belföld

Napirenden a Soros-párt ügye

Szeptember végén tartja alakuló ülését a bevándorlóbarát Éjjeli Őrség, a Migration Aiddel „párhuzamos” szervezet

Az igazságügyi bizottság jövő heti, szerdai ülésén tárgyalhatja a Migration Aid nevű szervezet párttá alakulásának ügyét – értesült lapunk.

 Vejkey Imre, a parlamenti testület KDNP-s elnöke megkeresésünkre azt mondta, egyelőre nem érkezett hivatalos megkeresés, de amint megtörténik, napirendre veszik a kérdést. Megírtuk, a Fidesz nevében Czunyiné Bertalan Judit képviselő jelentette be, kezdeményezik a migránspárti „Soros-párt” ügyének kivizsgálását. Kifejtette, a napokban nyilvánosságra került, hogy párttá alakul a Migration Aid, bevallottan azért, mert nem akarja megfizetni a bevándorlási különadót, „nyíltan vállalja tehát az adóelkerülést”. Czunyiné Bertalan Judit közölte: felháborítónak tartják, hogy az ilyen szervezetek kijátsszák Magyarország törvényeit, ezért a bizottságtól azt kérik, tekintse át az ügy törvényességét, ha kell, javasoljon jogszabály-módosításokat. A cél, hogy megvizsgálják, mit lehet tenni azért, hogy a magyar törvényeket vállaltan megkerülni akaró szervezet ne tudjon párttá alakulni – mondta a Fidesz képviselője.

Siewert András, a Migration Aid vezetője a Hír tévében megerősítette, párttá alakulnak, mégpedig Éjjeli Őrség néven. Furcsa magyarázkodása szerint azonban mégsem magából a szervezetből lesz párt, hanem az aktivistáik, vagyis magánszemélyek hozzák létre az új formációt. Vagyis nyitnak egy „párhuzamos szálat”. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint nagyon zavaros a Migration Aid története. Lapunknak nyilatkozva korábban kifejtette, a bevándorlási helyzet kapcsán a jogi helyzet egyértelmű. Vagyis a bevándorlást segítő tevékenység támogatása adóköteles elsősorban maga az adományozó számára, ám ha ő nem fizet, a kedvezményezett szervezetnek kell. Ha mindez elmarad, az adóhatóság büntet. A párttá alakulás kapcsán ugyanakkor felmerülhet az is, hogyan pótolja a Migration Aid a külföldről érkező támogatásokat, ez ugyanis a párttörvény szerint tiltott tevékenység.

Siewert közölte, az új párt központi üzenete a testvériség lesz, alakuló közgyűlésüket pedig szeptember végén tartják majd.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom