Belföld

Nagytakarításra készül a Hajdu–Lamperth-duó

Egy önkormányzati céget jogutód nélkül megszüntetnének, egy intézményt átszerveznének, és útilaput kötnének egy főigazgató talpára is a DK-s polgármester vezette Rákospalotán

„A DK és az MSZP kifizetőhelyévé kívánja tenni Lamperth Mónika jegyző és Hajdu László polgármester Rákospalotát” – mondta lapunknak László Tamás, a kerület fideszes országgyűlési képviselője. Szerinte a nagy baloldali átalakítások hátterében a közpénzek átláthatóságának megszüntetése húzódik meg.

László Tamás 20171103
Megszüntetné a baloldal a közpénzek átláthatóságát – mondta László Tamás (Fotó: MH)

Egy főigazgató leváltásáról, egy önkormányzati cég jogutód nélküli megszüntetéséről, egy másik önkormányzati intézmény átszervezéséről nyújtott be előterjesztést Budapest XV. kerületében Hajdu László, az ország egyetlen DK-s polgármestere a jövő héten esedékes testületi ülésre, amelyet talán nem véletlenül a nagy októberi szocialista forradalom évfordulóján tartanak, november 7-én. „A DK és az MSZP kifizetőhelyévé kívánja tenni Lamperth Mónika jegyző és Hajdu Rákospalotát” – mondta lapunknak László Tamás, a körzet fideszes országgyűlési képviselője.

Az egyik átszervezésre kárhoztatott intézménynél, a Csokonai Művelődési és Sportközpontnál az indok az, hogy sem szakmailag, sem a gazdálkodás területén nem tudta teljesíteni az elvárásokat, ezért az intézményt harmincöt éve sikerrel vezető főigazgatót megszégyenítenék, és a kiválóan működő polgári értékrendet képviselő intézményt darabjaira szednék szét – részletezte László.

„Az indoklásban megfogalmazott aljas hazugságról annyit, hogy a művelődési központ tavaly egyedüliként kapta meg a fővárostól a legnagyobb elismerést jelentő minősített kulturális intézmény címet” – jegyezte meg.

Jogutód nélkül megszüntetnék a RUP 15. Kft.-t, amely 2010 és 2014 között az újpalotai szociális városrehabilitációs munkálatokat, illetve sokmilliárdos közbeszerzéseket bonyolított le sikerrel – mondta a képviselő. Az átszervezés előtt álló Gazdasági Működtetési Központnál a Lamperth–Hajdu-duó azt kifogásolta, hogy túl drágán dolgozik.

„A fő bűne az a cégnek, hogy a nyáron esedékes óvodafelújításoknál nem támasztották alá az állítólagos fideszes korrupció baloldali rágalmát” – jegyezte meg László. Az átszervezések azt célozzák, hogy az önkormányzati cégek, az összes közbeszerzési eljárás közvetlenül a jegyző felügyelete alá kerüljön – tette hozzá. Így hat-hét milliárd forintot úgy akar az önkormányzat felhasználni, hogy arra ténylegesen csak Gyurcsány egykori belügyminisztere, Lamperth Mónika jegyző láthasson rá – hangsúlyozta.

A politikus mindezeken felül megemlítette azt is, hogy a polgármester a RUP 15. Kft. végelszámolójának olyan ügyvédet jelölt, aki korábban cégtemető tulajdonosa volt. Példaként fölhozta a DK külügyi kabinetvezetőjét, Ara-Kovács Attilát is, aki azért vesz fel havi százhatvanezer forint közpénzt, hogy külpolitikai összefoglalókat készítsen Hajdu László polgármesternek a Rákospalota testvérvárosait érintő országokról.