Belföld

Nagyon sok gyermeket ér inzultus a neten keresztül

Szabadidejük jó részét képernyők előtt töltik a fiatalok

Tízből kilenc gyermeket ért már incidens az interneten keresztül – derült ki a tegnap a Biztonságos Internet Napon, amelyet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat rendezett Budapesten.

A tematikus nap célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Programjának keretén belül csaknem százharminc országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire.

Grósz Judit, a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója elmondta: a vállalat másodszor végzett felmérést az internethasználatról huszonhárom ország bevonásával, tizenhárom-tizenhét éves gyermekek körében. Az eredmény megdöbbentő: a magyar gyermekek majdnem kétharmadát érte már internetes inzultus, gonoszkodás, úgynevezett trollkodás vagy internetes zaklatás a kortársak részéről. A helytelen világhálós szokások miatt a magyar fiatalok számos mutatóban rosszabb helyezést értek el nyugat-európai kortársaikhoz képest.

„Kicsit zavar, hogy folyamatosan ránk írnak. Anyukám is mindig elérhető, egyszer so­káig fennmaradt és csetelt, ezért másnap reggel elaludt és elkésett a munkából” – áll az egyik olyan pályázatban, amelyet gyermekek írtak a Biztonságos Internet Nap kapcsán meghirdetett irodalmi versenyre. Gyermekeink azt a mintát követik, amelyet a szülők mutatnak nekik – hívta fel a figyelmet a szülők felelősségére Reményiné Csekeő Borbála pszichológus. A Kék Vonal szakmai vezetője aláhúzta: a gyermekek szabadidejük legnagyobb részét képernyők előtt töltik, közösségi oldalakat, sorozatokat néznek, vagy világhálós stratégiai játékokkal játszanak. E tevékenységek közben gyakran óvatlanok, ezért volna nagyon fontos, hogy minél hamarabb megismertessük őket a világhálón rájuk leselkedő veszélyekkel.