Belföld

Nagyobb lesz a gyógyszerkassza

Egészségügyi források: ötmilliárd forinttal nő a fogászati alap- és szakellátás rezsitámogatása

Jelentős többlettel számolhat jövőre az egészségügyön belül a gyógyszerkassza és az alapellátás, de „érezhető segítséget” kapnak például a meddő párok is. A humántárca lapunkhoz eljuttatott adatai szerint az E-Alap százhuszonhárommilliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat.

patika
Huszonötmilliárd forint plusz a patikaszerek támogatására (Fotó: MH)

A jövő évi költségvetés alapján az egészségügy kiemelt terület, az ellátásokra a következő évben százkilencvenegymilliárd forinttal több jut, mint idén, összességében pedig hatszáznegyvenhétmilliárddal több kerül az ágazathoz, mint a baloldal által utoljára benyújtott 2010-es büdzsében. Ezen felül az „ágazati strukturális átalakításra” negyvenmilliárdos céltartalék is rendelkezésre áll a jövő évi költségvetésben.
A keretösszeg emelése érinti az Egészségbiztosítási Alapot (E-Alap), amely 2019-ben az ideihez képest százhuszonhárommilliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat. Ezen belül az egyik legfontosabb, hogy az összegből folytatódhat a háziorvosi ellátás nyolc éve tartó gazdasági megerősítése: az Emberi Erőforrások Minisztériuma által lapunkhoz eljuttatott adatok szerint a rezsitámogatás szintre emeléséhez 1,6 milliárd forintot biztosítanak, az ügyeleti feladatok ellátására pedig az idei évhez hasonlóan jövőre is tízmilliárd forintot kapnak az alapellátó orvosok. Ötmilliárd forinttal több jut a fogászati alap- és szakellátás rezsitámogatására, illetve a beavatkozások díjemelési többletének kiegyenlítésére.

Ahogyan a tárca korábban többször is jelezte, érezhető segítséget nyújtanak a meddő pároknak, akik az egészségügyi kassza többletének köszönhetően bővülő támogatással számolhatnak jövőre az IVF (in vitro fertilizációs, azaz lombikbébi-) kezelések finanszírozását illetően: a területre több mint kétmilliárd forintos központi keretet szánnak.

Az E-Alap emelése jelentős mértékben érinti a gyógyszerkasszát is, így a különféle készítmények támogatására 2019-ben a tavalyihoz képest huszonötmilliárd forinttal több érkezik majd. Emellett tízmilliárdos többletfinanszírozás jut a gyógyászati segédeszközök és egyéb természetbeni ellátások kiadásaira. Szintén, összességében harmincötmilliárd forinttal több jut majd az egészségügyi finanszírozással összefüggő intézkedések többletfedezetére, a nagyértékű gyógyszer-finanszírozás és speciális finanszírozású szakellátás támogatására, valamint a többletkapacitási igényt jelentő fejlesztésekre.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom