Belföld

Nagy az orvosi diploma presztízse

Pozitív tendencia: növekszik a hallgatók száma az egészségügyi karokon, és kevesebben készülnek külföldre dolgozni

Az ápolás és a betegellátás volt a legnépszerűbb terület idén az egészségügyi képzésekre jelentkezők között, ezeket több mint ötezer felvételiző jelölte meg. A változás érzékelhető: jóval többen végeznek az orvosi egyetemeken, mint 2010-ben.

Felmérést készített az Eduline.hu arról, melyek a legnépszerűbb orvosi, egészségtudományi képzések a 2018-as felvételi adatok alapján, pontosan hányan szeretnének bejutni általános orvosi, ápolás és betegellátás, fogorvosképzésekre. A legnépszerűbb terület idén is az ápolás és betegellátás, amit több mint ötezer felvételiző jelölt meg a jelentkezési lapján. A második helyen az általános orvosi képzés áll kétezer-hétszáz jelentkezővel, míg a harmadik a fogorvosi ezerkétszáztizenöt felvételizővel, amelyből ötszázkilencvenhatan első helyen jelölték meg a képzést. A negyedik legnépszerűbb a gyógyszerész, az ötödik az egészségügyi szervező alapképzés lett, előbbi ezeregyszáztizennyolc, utóbbi nyolcszázhuszonhét jelentkezővel.

Tavaly decemberi adatok szerint egyébként jóval többen végeznek az orvosi egyetemeken, mint 2010-ben. Míg nyolc évvel ezelőtt egy távozó orvos helyére átlagosan 1,2 végzős jutott, a kormány 2013-as béremelési programjának beindítása után mára ez átlagosan 3,6-ra nőtt, és ez a pozitív tendencia folytatódni látszik. Fontos az is, hogy a 2016. első féléves statisztikához képest 2017 első fél évében több mint tizenöt százalékkal, százhetvenötről száznegyvennyolcra csökkent a külföldre távozó orvosok száma. Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára akkor beszámolt róla: hat év alatt negyven százalékkal emelkedett az orvosi diplomát szerzők száma, vagyis míg 2010-ben ezren végeztek, 2016-ban már 1399-en kaptak diplomát. Ezzel párhuzamosan tavaly kevesebb mint feleannyi magyar orvos akart külföldön munkát vállalni, mint a szocialisták kormányzásának utolsó évében.

Nem mellékes, hogy az OECD 2016-os jelentése szerint Magyarországon százezer emberre 14,5 frissen végzett orvos jut, ami jóval magasabb a 12,3-as EU-átlagnál.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom