Belföld

Modellprogram az egészségügyi alapellátásban

A törzskartonrendszer készen áll a bevezetésre, a szakmai tartalomról lezárultak az egyeztetések

Folytatódhat az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram az egészségügyben, az ősztől további harminc új praxisközösség alakulhat – mondta lapunknak Papp Magor, a program szakmai vezetője.

További harminc új praxisközösség alakulhat az eddigieken túl európai uniós támogatásból – mondta lapunknak Papp Magor, a svájci Alapellátás-fejlesztési Modellprogram vezetője, annak apropóján, hogy jövő szerdán zárul a 2012-ben indult kezdeményezés. Közölte, sok olyan eredményt értek el, amelyet érdemes folytatni és kiterjeszteni. Hozzátette, a törzskartonrendszer megújításával kapcsolatos egyeztetések is lezárultak a szakmai szervezetekkel, így az készen áll a bevezetésre. A szakmai tartalom kidolgozásához – folytatta Papp – harminckétezer felnőtt és gyermek egészségiállapot-felmérésének eredményét használták fel.

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram négy megyében, tizenhat településen zajlott, lényege pedig az volt, hogy úgynevezett praxisközösségek álltak össze, és segítették a háziorvosi szolgálatot a hátrányos helyzetű térségekben. A háziorvosok munkáját így többek között szakpszichológus, gyógytornász és dietetikus is kiegészítette. Papp Magor jelezte, nagy eredmény, hogy a program végére tíz százalékkal csökkent az alapellátásból a szakellátásba utaltak száma, az érintett településeken pedig nyolcvanszázalékos lett a lakosság átszűrtsége. Hozzátette, az ősszel folytatódhat a már kiterjesztett munka, amelynek előnyeit a programban részt vevő lakosok megszokták és használják is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom