Belföld

Mindent megtudhatunk a Balatonról

Különleges élményt ígér a látogatóknak július 18-án pénteken a Magyar Tudományos Akadémia Tihanyi Limnológiai Kutatóintézete

A Balaton élővilágát, ökoszisztémáját feltáró kutatásokkal ismerkedhetnek meg a látogatók az MTA Ökológiai Kutatóközpont hagyományos nyílt napján, július 18-án pénteken, Tihanyban. 

balaton
A látottak segítenek elmélyíteni a tó élővilágáról korábban szerzett ismereteinket (Fotó: Csudai Sándor)

Az MTA ÖK Limnológiai Kutatóintézetének programsorozatán számos interaktív bemutató révén ismerheti meg a közönség az intézményben folyó tudományos munkát – olvasható az Akadémia honlapján. Az érdeklődők fénymikroszkóppal szemügyre vehetik a Balaton ökoszisztémájának alapját képező, a zoo- és fitoplanktont alkotó, szabad szemmel nem látható növényi és állati szervezeteket, az intézet kertjében pedig a Balaton élővilágának jellegzetes makrogerinctelen szervezeteit, valamint a part menti vizekben előforduló halakat tekinthetik meg a látogatók. A laboratóriumokban látható elektronmikroszkópos, illetve ideg- és izomélettani kísérletek pedig segítenek elmélyíteni a tó élővilágáról szerzett ismereteket.

A kutatók napi tudományos tevékenységébe a Balaton vizsgálatára szolgáló műszerek bemutatója is bepillantást enged. Ez az idén újdonságot is tartogat: bemutatják az intézet egyik új szerzeményét, a nagy felbontású szonárkészüléket. A két frekvencián működő készülék egyik legnagyobb előnye, hogy olyan helyen is a videofilmhez hasonló felvétel készíthető vele, ahol egy hagyományos kamera használhatatlan. A szakemberek előadásokkal is várják a közönséget: Zlinszky András a Balaton-kutatásban használt távérzékelési módszereket ismerteti, Takács Péter pedig a tó életében az utóbbi százötven évben bekövetkezett változásokat foglalja össze.

A programsorozatot a Balaton-kutatási eredményeket bemutató kiállítás, valamint a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet történetét feldolgozó film vetítése egészíti ki.