Belföld

„Mindent elvenne a baloldal”

A szocialista kormányzásra emlékeztetett a Fidesz

A szocialisták, ahogy kormányzásuk alatt, úgy most is minden eszközzel a magyar családokat segítő intézkedések ellen vannak – mondta Halász János, a Fidesz frakciószóvivője.

A szocialisták és a jelenlegi kormány családtámogatási politikáját állította szembe tegnapi sajtótájékoztatóján Halász János, a Fidesz frakciószóvivője. Halász az MTI tudósítása szerint emlékeztetett: a baloldal kormányzása alatt nem becsülte meg a gyermekeket nevelőket, elszegényítette a gyermekes családokat, folyamatos adóemelésekkel és megszorításokkal sújtotta őket. A magyar családokkal fizettették Európában a legmagasabb rezsit, és bár azt ígérték, hogy nem lesz gázáremelés, háromszorosára emelték a gáz árát és duplájára a villanyára­mét. Eltörölték az egy- és kétgyermekes családok adókedvezményét, ahogy az első Orbán-kormány alatt bevezetett otthonteremtési kedvezményeket, és „devizahitelekbe taszították a magyar családokat”. Ha a szocialistákon múlna, se adócsökkentés, se béremelés, se ingyenes gyermekétkeztetés, sem ingyenes tankönyv, se rezsicsökkentés, se otthonteremtési program nem lenne – jelentette ki. Ezzel szemben a polgári kormány a családok megélhetését adócsökkentésekkel, otthonteremtési támogatásokkal, béremeléssel teszi könnyebbé – hangsúlyozta, hozzátéve, visszaadták az adókedvezményeket a gyermekeket nevelőknek, bevezették a családi adórendszert, ennek köszönhetően minden évben több pénz marad a családoknál. Megerősítette, ez jövőre is így lesz, 2017-ben ismét nő a családok jövedelme. Emellett a rendszerváltás óta soha annyi támogatás nem jutott még otthonteremtésre – sorolta a szóvivő –, ingyenes gyermekétkeztetésre és ingyenes tankönyvellátásra, mint 2017-ben fog. Külön kitért arra, hogy ma háromszor annyi kisgyermeknek jut ingyenes étkezés, mint amennyinek a szocialisták kormányzása alatt jutott.

Halászt kérdezték azzal kapcsolatban is, hogy a New York Times szerint orosz fedett hírszerzők évi ötször utaztak le gyakorlatozni Bőnybe. A szóvivő közölte: a kérdés szóba került a nemzetbiztonsági bizottságban, a hatóságok minden szálat megvizsgálnak, a kormány pedig megteszi a szükséges lépéseket azért, hogy Magyarország biztonságát megvédje.