Belföld

Minden létező törvényt megszegtek

Hatósági tilalom volt a nátronlúg tárolására – szögezte le az ombudsman

A Környezetvédelmi Felügyelőség (KÖFE) 2006 februárjában kelt határozatában a Mal Zrt. X-es tározóját a „nem veszélyes hulladék tároló” kategóriájába sorolta be.

A tárolható vörösiszap-hulladék mennyiségét évi hétszázezer tonnában engedélyezték. Az engedély szerint a vörösiszap és a nátronlúg semlegesítése során keletkező szennyvíziszapot tárolhattak volna. Ezzel szemben a szakértői vélemény szerint 2010. október 4-én minimum 959 ezer, maximum egymillió 150 ezer köbméter maró lúg volt a tározóban. Az alapvető jogok biztosa az AJB-843/2012. sz. ügyben megállapítja: „A felügyelőség egyértelműen jogellenesen járt el akkor, amikor kizárólag a vörösiszapról – mint nem veszélyes hulladékról – vett tudomást, és figyelmen kívül hagyta az ott tárolt tömény lúgot, a nátrium-hidroxidot.”

Amennyiben a tározóban kizárólag a „nem veszélyes hulladék” besorolású vörösiszapot tárolják – amire minden kétséget kizáróan engedéllyel rendelkeztek –, a tragédia nem következhetett volna be – állapítja meg az igazságügyi szakértő. Ám a gyártásba visszaáramoltatni kívánt nátronlúg veszélyes hulladék, amelynek tárolására hatósági tilalom volt érvényben.

A környezetvédelmi hatóság kifejezetten tiltotta más veszélyes hulladék tárolását, és a talaj, valamint esővíz tárolását is csupán a kiporzás megakadályozása szintjéig engedélyezte.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom