Belföld

Milliárdokkal tartoznak még a pártok

Az önkormányzati választás után az eddigi ötvenezer helyett már csak ívenként tízezer forintot kell fizetniük a mulasztóknak

Csupán a töredékét fizették be eddig a pártok az országgyűlési és az európai parlamenti (EP) választásokon a választási bizottságok által rájuk rótt összesen több mint kétmilliárdos bírságnak – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból. A nagyobb pártok már letudták az adósságot, de van olyan szervezet, amely a több százmilliós büntetésből egy forintot sem fizetett be eddig.

partok
A parlamentbe jutottak már törlesztették az adósságot (Fotó: Hegedüs Róbert)

A törvényi szigor ellenére az áprilisi országgyűlési, majd a májusi EP-választások óta igen kevés párt tett eleget annak a kötelezettségének, hogy befizesse a választási bizottság által rá rótt büntetést. A választási eljárási törvény értelmében azokra a jelölőszervezetekre, valamint független jelöltekre, amelyek nem vitték vissza határidőre az általuk felvett ajánlóíveket, ívenként 50 750 forintos bírságot szabtak ki. A jogszabály nem adott semmilyen felmentést, így mindegy volt, hogy azért nem vitte valaki vissza az ívet, mert elvesztette, vagy ellopták, és az sem számított, ha valaki csak egy perccel késte le a határidőt.

A választási bizottságok az országgyűlési választásokon összesen 1 917 233 500 forint bírságot szabtak ki a mulasztások miatt. Az NVI adatai szerint azonban eddig ennek töredékét, valamivel több mint 18 millió forintot fizettek be a jelölőszervezetek és a jelöltek. A megbüntetett parlamenti pártok törlesztették az adósságot, a Fidesz, az LMP és a közösen megbírságolt MSZP–Együtt–DK is befizette a pénzt, de a parlamentbe nem bejutott Független Kisgazda Párt és Munkáspárt is megtette ezt.

Számos jelölőszervezet viszont a mai napig nem tett eleget a kötelezettségének. A legnagyobb adósságot a Keresztény Magyarok Szövetsége hozta össze, a szervezetre több mint 689 millió forintos bírságot szabtak ki, a Társadalmi Béke Párt 171 milliós, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt pedig 133 milliós bírságot kapott, de egyetlen forintot sem törlesztettek eddig. Az EP- választáson a 91 millió forintnyi kiszabott bírságnak szintén elenyésző részét, mindössze 2,1 milliót fizettek be a megbüntetett pártok, szervezetek. Itt az Összefogás Párt a legnagyobb adós, neki több mint 38 millió forintot kellene befizetnie a kasszába. Ebben az esetben is a parlamenti pártok voltak törvénytisztelők, ők már lerótták a penzumot. Az NVI tájékoztatása szerint az adósságokat jelezték a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, amely adók módjára hajtja be a tartozásokat.

Közben egyébként változott a büntetés mértéke: az önkormányzati választáson az eddigi ötvenezer forint helyett már csak ívenként tízezer forintot kell majd fizetniük a mulasztóknak. Az indoklás szerint a bírság eddig hatályos mértéke eltúlzott volt. További enyhítés, hogy nem jár bírság akkor, ha egy jelölt vagy szervezet a határidő utáni napon üres ajánlóíveket visz vissza.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom