Belföld

Migránsbarát tanárokat várnak

Interkulturális kompetenciafejlesztést hirdetett pedagógusoknak a Menedék egyesület

Általános és középiskolai tanárok is jelentkezhettek azokra a képzésekre, amelyeket Soros-féle Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület hirdetett meg.

Pedagógusoknak, tanítóknak, általános és középiskolai tanároknak, valamint iskolai vezetőknek szóló képzést hirdetett a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület. A Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány fizetési listáján szereplő szervezet érzékenyítő kurzusai hamarosan indulnak, harmincórás akkreditált kompetenciafejlesztési programként – derül ki a csoport honlapján közzétett tájékoztatóból. A képzés célja hivatalosan az, hogy a „résztvevők megismerjék a migráns gyerekekkel való foglalkozás speciális pedagógiai vonatkozásait, gyakorlati ismereteket kapjanak a kulturális, tanulási és nyelvi különbségekhez kötődő pedagógiai helyzetek felismeréséhez és kezeléséhez, eszközöket kapjanak munkájuk hatékonyabbá, tudatosabbá tételéhez”. Ennek érdekében a csatlakozó pedagógusokat képbe hozzák többek között az interkulturális kompetencia összetevőivel és azok „különféle dimenzióival”, a migráns gyerekek élethelyzetéből fakadó jelenségek tipikus formáival, okaival, tudatosítva saját kulturális identitásukat, bemutatva továbbá az interkulturális konfliktusok megelőzésének és feloldásának lehetőségeit. A továbbképzésbe a pedagógiai munkát segítő szakemberek is bekapcsolódhatnak, ennek feltétele főiskolai vagy egyetemi diploma, pedagógus szakképzettség. Mindezt ingyenesen biztosítják, ám a vidékről emiatt a fővárosba jövők utazási költségeit már nem tudják állni.

Egy korábbi felhívásukban a migráns gyerekek és fiatalok integrációját támogató, Befogadó óvodák és iskolák elnevezésű projektbe kerestek munkatársat, emellett a „hatékony együttműködés és a szakmai önismeret mélyítése érdekében migráns-specifikus, interkulturális, konfliktuskezelő és egyéb kompetenciafejlesztő” képzésekkel is segítik az egyénekkel és családokkal is foglalkozó szociális és gyermekvédelmi szakemberek, ügyintézők, egészségügyben és rendvédelemben dolgozók, a menekülteket befogadó állomások és őrzött szállások alkalmazottainak munkáját.

Ismeretes, korábban közérdekűadat-igényléssel fordultunk mások mellett a Menedékhez is, ám a szervezet kérésünk teljesítése fejében 941 535 forintos költségtérítést számolt volna fel.