Belföld

Megvédi a Kúria Baka Andrást

Előre meghatározott az ügyelosztási rendjük

A bírói függetlenség alkotmányos alapelvére figyelemmel a bírósági vezetők nem vizsgálhatják az ítéleteket – válaszolta lapunk megkeresésére a Kúria a Lázár János által is kritizált Baka András tevékenységével összefüggésben.

Az ügyelosztási rend a Kúrián előre meghatározott és igazodik az ítélkező tanácsok speciális szakmai ismereteihez – reagált a Kúria arra, hogy Lázár János kancelláriaminiszter tegnap is elfogultnak nevezte a rendre a tao-pénzek nyilvánosságáról szóló perekben ítélkező Baka Andrást, a Legfelsőbb Bíróság (LB)volt elnökét. Lázár korábban úgy fogalmazott: Baka nagyon haragszik a magyar kormányra és a Fideszre. Baka 2009 és 2011 között volt az LB elnöke, azonban az igazságügy szervezeti átalakítása miatt távoznia kellett posztjáról.

A parlament által csak harmadik nekifutásra megválasztott elnök kinevezését annak idején a szakmát képviselő Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) sem támogatta.

A Kúria lapunknak küldött válaszában azt is hangsúlyozta, hogy a Polgári Kollégium eljáró tanácsai egyes jogterületekre szakosodtak, meghatározott jogterülethez tartozó ügyeket bírálnak el, e szerint történik az ügyek kiosztása. A kúriai bírák nem egyesbíróként járnak el, hanem három-, bizonyos ügyek esetén ötfős tanácsban ítélkeznek, így a döntést az ügykiosztás alapján eljáró tanács, nem pedig egy bíró hozza meg. Amennyiben a peres fél szerint az ügy tárgyilagos elbírálása az eljáró tanácstól nem várható, az eljárási szabályok lehetővé teszik kizárási kérelem előterjesztését, amelyet egy másik bírói tanács bírál el.

Arra a kérdésre, hogy nem vetődött-e fel annak vizsgálata, hogy Baka a tao-s perekben rendre a felperesek mellett dönt, azt írták: az ítéleteket a bírói függetlenség alkotmányos alapelvére figyelemmel a bírósági vezetők nem vizsgálhatják, csak a jogegységesítő tevékenysége keretében, például joggyakorlat-elemző csoportok révén végezhetik a lezárt határozatok elemzését.