Belföld

Megszüntették a kettős adóztatást

Első egyezményét kötötte meg az új amerikai nagykövet, rendezve a hazánk és az Egyesült Államok közötti nyugellátási kérdéseket

Változik a szabályozás az Egyesült Államokban élő magyar vagy a Magyarországon tartózkodó amerikai munkavállalók nyugellátási jogosultságát illetően. Az erről szóló egyezményt tegnap Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere írta elá. A dokumentum több mint tízezer embert érint, s az első, amelyet az új amerikai nagykövettel kötöttek.

Colleen Bell 20150204
Colleen Bell és Balog Zoltán. Sokak számára könnyebbséget jelentő dokumentumot írtak alá (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Egyezményt írt alá tegnap Magyarország és az Egyesült Államok közötti, a szociális biztonságot érintő kapcsolatok megújuló szabályozásáról Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A tárcavezető az ünnepélyes aláírás előtt kijelentette, hogy 2008 óta tartó tárgyalási folyamat végére tettek pontot, a két ország közötti együttműködés célja pedig az állampolgárok életminőségének kölcsönös javítása.

Kifejtette, a dokumentum azok számára nyújt „könnyítéseket”, akik különféle okokból vagy magyar állampolgárként az Egyesült Államokban tartózkodnak, vagy amerikaiként Magyarországon élnek. Közülük – folytatta Balog Zoltán –, akik jogosultságot szereztek nyugellátásra, megőrzik jogaikat akkor is, ha mindkét ország nyugdíjrendszerében szereznek biztosítási időt. Ennek következtében megszűnik a kettős adózás terhe, vagyis a két ország állampolgárainak ugyanazon kereset után már nem kell mindkét ország részére társadalombiztosítási járulékot fizetniük. „Amennyiben legfeljebb öt éven át tartózkodnak a partnerországban, és van munkaviszonyuk, akkor csak a küldő országban kell fizetniük a társadalombiztosítási járulékot” – taglalta a miniszter. Az egyezmény ezen felül a megváltozott munkaképességűek biztosítására vonatkozó szabályozást is tartalmaz.

Balog Zoltán kifejtette, a megállapodás több mint tízezer embert érint, s az első, amelyet az új amerikai nagykövettel kötöttek Budapesten.

Colleen Bell köszönetet mondott a magyar és az amerikai szakembereknek, hogy előkészítették a dokumentumot, amely – szavai szerint – méltányosabb és tisztességesebb feltételeket biztosít azoknak, akik mindkét országban vállaltak munkát. „Magyarország és az Egyesült Államok között széles körű és mély gazdasági kapcsolatok húzódnak, ezért sokan vannak, akik mindkét országban dolgoztak, ám eddig nem volt módjuk arra, hogy teljes mértékben kiaknázzák az ebből adódó lehetőségeket” – emelte ki a nagykövet. Rámutatott, az egyezmény méltányosabb feltételeket teremt, hiszen mindkét országnak érdeke az átláthatóbb viszonyok megteremtése a munkavállalás területén. Hozzátette, bízik abban, hogy a magyar kormánnyal való együttműködés a jövőben még szorosabb és elmélyültebb lesz.


Milliárdos támogatás közösségépítésre

Másfél milliárd forint összértékben hirdetett pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közösségi központok kialakítására a húszezer lakosnál több lelket számláló önkormányzatoknak. Az Agóra néven futó kezdeményezés célja a térségi vonzáskörzettel bíró városok művelődési központjainak fejlesztése. Pályázónként az elnyerhető összeg háromszázötven-hatszáznyolcvanötezer forint közé esik, és az intézmény kialakítására, infrastrukturális feltételeinek megteremtésére fordítható. Az Emmi tegnapi tájékoztatása szerint a központok fontos szerepet töltenek be a közösségi művelődésben, a tanórán kívüli, illetve az egész életen át tartó tanulásban, emellett pedig számos programot és rendezvényt kínálnak az érdeklődőknek. Az eddig lezajlott három Agóra-pályázat tizennégy nyertes beruházása közül kilencet már átadtak, a többi közt Szegeden, Győrben, Debrecenben és Kaposváron is – a fennmaradó öt pedig jelenleg is zajlik. A minisztérium közölte azt is, a pályázatok benyújtási határideje február 27.