Belföld

Megszűnik a „diabetikus” megjelölés

Eddig kizárólag hazánkban létezett az élelmiszerek „diabetikus” megjelölése, amelyet július 20-tól már Magyarországon is megszüntetnek. A változás a fogyasztók számára kihívást jelent, hiszen ezután csak az élelmiszercímkén feltüntetett részletes adatokból tájékozódhatnak.

Július 20-tól egy európai uniós rendelet miatt változik a különleges táplálkozási célú élelmiszerekre vonatkozó szabályozás – hangzott el tegnap az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén. A módosítás, amely elsősorban a cukorbetegeket érinti, abban áll majd, hogy az élelmiszereken is feltüntetett „diabetikus” megjelölés megszűnik, így a jövőben csak a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból – például „cukormentes”, „alacsony cukortartalmú”, „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” – tájékozódhatnak adott termék cukortartalmáról.

Soltész Erzsébet dietetikus lapunk kérdésére elmondta, maga a „diabetikus” kategória az Európai Unió területén belül nem létezik, egyedül Magyarországon használták az élelmiszereknél ezt a megjelölést, júliustól pedig éppen ezért vezetik ki teljesen. Ezzel együtt a termékekről eltűnik a már ismert narancssárga pont, illetve a diabetikus jelölés is, amely azt mutatta, hogy adott élelmiszerben legfeljebb három százalék alatti a nem fruktózból adódó cukormennyiség. A júliustól életbe lépő változás után a cukortartalomra vonatkozó kategóriák részletesebb magyarázatot adnak az összetevőket, így a szénhidrát- vagy cukortartalmat illetően.

A szakember jelezte, ez „mindenkinek kihívást jelent majd” – például a boltokban nehezebb lesz összeállítani a „diabetikuspolcokat” –, azonban fontos, hogy a diabetikusnak minősített termékek eddig is csak „választékbővítő” funkciót töltöttek be egy cukorbeteg ember étrendjében, vagy­is kifejezetten nem ajánlott kizárólag ilyen termékeket fogyasztani.