Belföld

Megkezdődik az ajánlások gyűjtése

Önkormányzat 2014. A százezernél több lakosú települések esetében legalább ötszáz aláírás kell a polgármesterjelöltséghez

Mától gyűjthetik az ajánlásokat az önkormányzati választáson indulni szándékozó, nyilvántartásba vett pártok, egyesületek és jelöltek, akik vélhetően gyorsan végeznek a munkával.

alairasgyujtes
Ahogy a parlamenti választás előtt, a következő hetekben is aláírásokat gyűjtenek majd a pártok (Fotó: Horváth Péter Gyula)

A törvény alapján ugyanis a helyi választási irodák vezetői már egy héttel ezelőtt közzétették a települések, kerületek honlapjain a jelöltállításhoz szükséges minimális ajánlásszámokat. A szabályok szerint önkormányzati képviselőjelölt az lehet, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább egy százaléka az ajánlásával támogatott. Ez kisebb települések esetén egészen elenyésző szám is lehet, de a városokban vagy a fővárosi kerületekben sem tűnik nehéz feladatnak. Pécsen, Győrben, Szegeden vagy Székesfehérváron még a nyolcvanat sem éri el a minimális ajánlásszám, ahogy például az V. vagy a XIII. kerületben sem. Polgármesterjelölt az lehet, akit a tízezer vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább három százaléka, a tízezer lakost meghaladó, de százezer vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább háromszáz választópolgár, a százezernél több lakosú település esetén legalább ötszáz választópolgár jelöltnek ajánlott.

Az ötezer lakosú Pest megyei Zsámbékon 126 aláírást kell összeszednie annak, aki polgármester akar lenni, a valamivel népesebb Bács-Kiskun megyei Izsákon ehhez 148 támogató kell, míg a nyolcezer fős Hajdú-Bihar megyei Polgáron 198. A Fővárosi Választási Iroda határozata alapján hivatalossá vált az is, hogy a főpolgármester-jelöltséghez ötezer ajánlás kell majd. Ajánlásokat csak zaklatás nélkül szabad gyűjteni, nem lehet munkahelyeken, egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményekben.
A megyei közgyűléseket érintően az a jelölőszervezet állíthat listát, amely az ottani választópolgárok fél százalékának ajánlását összegyűjtötte. A számokat a választási irodák vezetői állapították meg, Somogy megyében például 1066 aláírás kell, míg Békésben 1253. A választópolgárok egyébként most is több jelöltet, valamint megyei listát ajánlhatnak.

A jelöltek és a pártok szeptember 8-ig gyűjthetik az ajánlásokat.Ismét a Fekete könyvvel támad az MSZP
A budapestiek életét kockáztatja az Orbán-kormány azzal, hogy a 3-as metró felújításának költségeit a fővárosra hárítja, semhogy a várbeli luxusberuházásairól és a további „pazarló stadionépítésekről” lemondjon – írta hét végi közleményében az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös főpolgármester-jelöltje. Falus Ferenc szerint a közgyűlés a mai ülésén olyan döntést készül hozni, amely „eladósítja a jövőnket, és nem teremti meg a tömegközlekedés mielőbbi biztonságát”. Szintén a hét végén a szocialisták fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, a budapestieknek októberben a balliberális városvezetést kell megbízniuk, ha odafigyelő, biztonságos és tiszta Budapestet szeretnének a jelenlegi „széthulló és romló” városi szolgáltatások helyett. Horváth Csaba úgy véli, a jelenleginél rosszabb vezetése már nem is lehetne a fővárosnak, Tarlós István főpolgármester pedig Orbán Viktor kormányfő bábja, és csak a Fidesz érdekeit érvényesíti. Hozzátette, hamarosan elkészül a városvezetés „hibáit és megoldatlan problémáit” feldolgozó Fekete könyv következő fejezete.
(JZS)Budapest nehéz terep a Jobbiknak
Megkezdi az októberi önkormányzati választáson való induláshoz szükséges aláírások gyűjtését a Jobbik – jelentette be Staudt Gábor, a párt főpolgármester-jelöltje. Közölte, pártja mindenhol önálló jelölttel indul, mától pedig standokon, a választópolgárokat személyesen megkeresve, s az interneten keresztül is kampányolni fognak. Staudt úgy látja, Budapest nehéz terep lesz számukra, de céljuk, hogy legalább gyengítsék a narancsuralmat. Kiemelte, programalapú kampánnyal szeretnének eljutni az emberekhez, terveiket szeptemberben mutatják be. Hozzátette, reméli, ezt a többi főpolgármester-jelölt is megteszi majd. A tájékoztatón Tokody Marcell, a Jobbik kőbányai polgármesterjelöltje arról beszélt, programjuk gerince a rend, a megélhetés és az elszámoltatás. Úgy fogalmazott, 2010 óta nem sok változás történt, mint mondta, a narancs csak egy színárnyalatban tér el a vöröstől. A X. kerületi jelölt szerint Kőbányán bérlakás-építési programra lenne szükség a fiatalok és a kisgyermekesek számára, ezzel is megakadályozva az elvándorlásukat.
(JZS)Bemutatta fővárosi jelöltjeit az Együtt–PM
Tizenkét fővárosi kerületben állít önálló polgármesterjelöltet az Együtt–PM az önkormányzati választásokon – hangzott el Juhász Péter és Karácsony Gergely, a pártszövetség társelnökeinek tegnapi kampánynyitóján. Kijelentették, céljuk, hogy a kerületekben megteremtsék a szabadság és a szolidaritás hídfőállásait, megkezdve az Orbán-rezsim lebontását. Karácsony szerint olyanokat jelöltek, akiknek konkrét elképzelésük van arról, győzelem esetén miként vezessék kerületüket. Jelezte, fontos számukra a korrupció elleni küzdelem. Juhász Péter egyebek mellett arról beszélt, olyan fővárost szeretnének, ahol az állampolgárok bevonásával születnek a döntések. Budapesti önálló jelöltjeik: Váradiné Naszályi Márta I., Hajdu Nóra II., Erőss Gábor VIII., Komáromi Zoltán XII., Vajda Zoltán XVI., Pados István XXII. és Székely Gábor XXIII. kerület. A III. kerületben Béres András, az V. kerületben Juhász Péter, a VI.-ban Kiss Róbert, a IX.-ben Gegesy Ferenc, a XIV. kerületben Karácsony Gergely az MSZP és a DK támogatásával indul.
(JZS)Röviden

• Közösségi bérlakásprogramot indítana az LMP és a 4K!. A tízezer magántulajdonban álló bérlakás bevonásával számoló kezdeményezés anyagi és más feltételeit a főváros garantálná – közölték tegnap az önkormányzati választáson tíz budapesti kerületben is együttműködő pártok.
• Mindaz, amit Szegeden a jelenlegi szocialista városvezetés politikai csúsztatással, szemfényvesztéssel teli szórólapokon, plakátokon ígér az embereknek, amivel újra bizalmat próbál kivívni magának, továbbra is illúzió marad – mondta a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje. Kothencz János szerint a szocialisták eddigi ígéretei tartalom nélküliek.
• Három – helyi, területi és országos – szinten is figyelemmel kísérik az illetékesek az ajánlások gyűjtését a választás típusától – önkormányzati vagy nemzetiségi önkormányzati – függően. A választási irodáknak három napjuk van arra, hogy az indulni szándékozó jelöltek által összegyűjtött aláírásokat ellenőrizzék.
• A Kúria álláspontja szerint villanyoszlopra is lehet plakátokat ragasztani a kampányidőszakban, amelyeket a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül készíthetnek. A vonatkozó törvény szerint a választásig a plakátok korlátozás nélkül elhelyezhetők, azonban épület falára, kerítésre ragasztani kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetve állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet.
• Egyetlen kereskedelmi rádiótól és televíziótól sem érkezett bejelentés azzal kapcsolatban, hogy kívánnak-e a most induló kampányidőszakban politikai reklámot közzétenni. A határidő szombaton járt le, péntek délutánig azonban nem érkezett ilyen igény a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom