Belföld

Megerősítik az áldozatok jogait

Kötelező lesz értesíteni a sértettet, amikor az elkövető szabadlábra kerül

Az új büntetőeljárási törvény egységesen sértettként kezel majd mindenkit, aki a bűncselekmény következményeként bármilyen jellegű hátrányt – fizikai vagy lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást, vagyoni kárt – szenvedett.

 Ez azt jelenti, hogy a sértett és az áldozat fogalma azonos lesz – fogalmazott Trócsányi László igazságügyi miniszter a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából tartott rendezvényre küldött üzenetében. Trócsányi előrevetítette azt is, hogy jelentősen megerősítik a sértetti jogokat, az őket megillető eljárási garan­ciákat. Kitért arra, hogy kötelező lesz a sértettek előzetes értesítése, ha az elkövető szabadlábra kerül vagy a büntetéséből szabadul. A sértettek számára lehetőséget adnak arra is, hogy a tárgyaláson kinyilváníthassák, kérik-e az elkövető megbüntetését. A tizennégy évesnél fiatalabb áldozatokat kizárólag gyermekmeghallgató szobában, szükség esetén szakértő jelenlétében hallgathatják ki.

Szeiberling Tamás, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója elmondta, tavaly mintegy 184 ezer ember vált bűncselekmény sértettjévé, ez az összlakosság két százaléka. Hivataláról azt mondta: a tíz éve működő állami áldozatsegítő szolgálat munkatársai azon dolgoznak, hogy az áldozatok szószólói legyenek a hétköznapi ügyintézésben, a szakmai vitákban és a jogalkotásban. A hivatal által működtetett áldozatsegítő vonal öt év alatt mintegy 45 ezer érdemi hívást bonyolított le.