Belföld

Megerősített határvédelem, nem engedünk az erőszaknak

Kovács Zoltán: Szervezett, összehangolt és előre megfontolt támadás érte Magyarországot

Szervezett, összehangolt, előre megfontolt támadást hajtottak végre a migránsok szerdán a röszkei határállomáson a magyar rendőrök ellen – mondta az eseményeket értékelve Kovács Zoltán kormányszóvivő. A bevándorlók többségét tegnap a szerbek a horvát határra szállították.

röszke
A határsértők száma
209 640 fő az idén,
277 fő szerdán
Forrás: ORFK, a legfrissebb, szeptember 16-i állapot
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója leszögezte: a magyar rendőrség törvényesen, arányosan és szakszerűen látta el a feladatát. Összesen huszonkilenc személyt fogtak el, ebből öt embert visszaengedtek Szerbiába, az ottmaradt családjukhoz. Huszonkét személy ellen indult büntetőeljárás. Bakondi megerősítette, a migránsok két gyereket is átdobtak a határon. Elmondta, hogy az esti órákban sikeresen visszaállították és behegesztették a kerítést, majd újabbat telepítettek. Tiltott határátlépés miatt hétfőn még 9380 személyt fogtak el, kedden ez 367, majd szerdán 277 főre apadt. Összesen 1139 személy ellen indult eljárás embercsempészet miatt az idén szeptember 15-ig. Az új rendelkezések életbe lépése után azonban már senki ellen nem kellett intézkedni.


Átvilágítja a határsértőket a TEK

Az eddigi vizsgálatok szerint nem az előélete, hanem a szerdán tanúsított viselkedése miatt gyanúsíthatják meg azt arab férfit, aki több társával együtt magyar rendőrökre támadt a röszkei határátkelőn kialakult tömeges garázdaságban – tudta meg lapunk a Terrorelhárítási Központtól (TEK). A hatóság ugyanakkor a tiltott határátlépés bűncselekménnyé nyilvánítása, kedd óta valamennyi, a jogszabályt megszegő emberrel szemben szigorú vizsgálatot rendel el, hogy az érintettek bármely ismert terrorszervezettel összefüggésbe hozhatók-e. Az ORFK közlése szerint egyébként összesen tíz embert vettek bűnügyi őrizetbe a rendőrök azok közül, akik részt vettek a röszkei zavargásban.


A szerb rendészeknek a szaladgáló tüntetőket is ellenőrizniük kellett volna

2 perces interjú: Gálik Zoltán a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének docense

– Okozhat-e valóban magyar–szerb konfliktust, hogy a szerdai összetűzések során a szerb kormányfő szerint a magyar rendőrök szerb területre lőttek könnygázgránátokat és vízágyúztak?

– Ha valóban átmennek a lövedékek vagy a vízágyúból kilőtt víz, az okozhat diplomáciai problémákat, kérdés, ez valóban megtörtént-e. A magyar hatóságok által felállított kerítés ugyanis már magyar oldalon van, konkrétan a határvonalra nem lehet kerítést építeni, hiszen ehhez a szerbek hozzájárulása is kellene. Ha megbontják a kerítést, a mi országunk területére lépnek a migránsok, a rendőrök pedig ezt védik. A tervezett tranzitzónák kialakítása is azért lett volna problémás egyébként a nemzetközi jog szempontjából, mert azokat csak magyar területen lehetne felépíteni.

– A szerb rendőröknek nem kellett volna megakadályozniuk, hogy az ő területükről támadják egy másik ország rendőrségét?

– Ez egy furcsa helyzet. Elvileg a szerb idegenrendészetnek azt is kontrollálnia kellene, hogy a kerítés előtti sávban ide-oda szaladgálnak a két ország között a tüntető migránsok. Ellenőrizni kellene ugyanis a belépést és a kilépést egy határállomáson. Ezzel együtt minden ország a saját területe felett gyakorol szuverenitást, így mi semmit sem tudunk tenni, ha a szerb rendőrök tétlenül nézik, hogy ilyen atrocitások történnek. A szerbek döntik el, hogy tesznek-e valamit vagy sem. Nemzetközi téren egyébként számos példa van ilyen esetekre, elég, ha az izraeli–palesztin konfliktusra gondolunk, de az amerikai–mexikói határon felépített kerítésnél is gyakran vannak konfliktusok. Mi most először szembesülünk ilyen problémával.


Röviden. Új útvonal: több százan érkeztek hazánkba Horvátország felől

- A magyar–szerb államhatár szerb oldalán szerdán feltorlódott, agresszívvé vált tömeg támadásában egymást elvesztett családokat egyesített újra a magyar rendőrség – közölte tegnap az ORFK. Három, előzetes orvosi vizsgálaton is átesett család tagjait, anyákat, gyermekeiket és egy tizenöt éves fiút kísért be a tranzitzónába Balogh János, az országos rendőrfőkapitány helyettese. Ott arra kérte Szerbia szociális miniszterét, gondoskodjon arról, hogy visszajussanak a hozzátartozóikhoz.

- A rendőrség nem vett őrizetbe és nem vert meg újságírókat – szögezte le az ORFK, cáfolva azokat a médiában megjelent állításokat, amelyek szerint előző nap újságírókat vettek őrizetbe az egyik határátkelőnél.

-  A Jobbik hálás a hazánkat védő erőknek – tudatta az ellenzéki párt. Azt írták, félreteszik a pártpolitikai szempontokat, és konstruktív ellenzékként felajánlják együttműködésüket az egyre drámaibb helyzet megoldására.

- A magyar–horvát határ baranyai szakaszán is megjelentek tegnap a migránsok, akik több csoportban érkeztek Horvátországon keresztül. Az M1 szerint estig több százan lépték át illegálisan a határt, őket a rendőrség elfogta, elszállította.

- Gyurcsány az Európai Unió bukott bevándorláspolitikáját hirdeti – reagált a Fidesz Niedermüller Péter (DK) nyilatkozatára, aki a kvótákra vonatkozóan azt mondta, hogy csak Orbán Viktor áll az európai megoldás útjában. A kormánypárt szerint nem hiába vette meg kilóra Gyurcsány Ferencet az Európai Bizottság. Gyurcsány még azok után is a bevándorlók beengedését és szétosztását követeli, hogy az agresszív, erőszakos, bevándorlók a magyar rendőrökre támadtak – hangsúlyozták.

- Az MSZP szerint a kormány ellenséget láttató politikája vezetett a jelenlegi válsághelyzethez. Tóbiás József pártelnök azt hangsúlyozta, hogy csak közös európai megoldással lehet a helyzetet kezelni, és az ilyen intézkedéseket az MSZP támogatni fogja.