Belföld

Még nincs új főigazgatója a szolgálatnak

Kormánypárti támogatás Szabó Hedvignek a nemzetbiztonsági bizottságban

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetőjének kinevezése egy hosszú jogi procedúra, mely egyelőre ott tart, hogy Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel egyeztetve alkalmasnak találta Szabó Hedviget a szolgálat főigazgatójának, s ezt Orbán Viktor kormányfő is támogatta – tisztázta tegnap Tasnádi László az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának rendkívüli ülésén.

szabo-hedvig
Szabó Hedvig és Tasnádi László érkezik a bizottsági ülésre (Fotó: Kövesdi Andrea)

A Belügyminisztérium rendészeti államtitkára szerint egyszerű adminisztratív hiba lehetett, hogy a Magyar Közlöny múlt pénteki számában megjelent Szabó Hedvig kinevezése. Tasnádi utalt rá, a törvényben előírt következő lépés, hogy a parlament szakbizottságának is véleményeznie kell: a jelölt alkalmas-e posztra. Szólt arról is, Molnár Zsolttal, a bizottság szocialista elnökével és Németh Szilárd fideszes alelnökkel egyeztetett arról, hogy mikor legyen Szabó Hedvig jelölti meghallgatása, s azt eredetileg jövő hétfőre tervezték.

Kitért arra is, hogy a szakszolgálat éléről két ember távozott. Ezért állománygyűlést tartott, ahol elmondta, Szabó Hedviget jelölik főigazgatónak. Ugyanakkor, mivel a jogi procedúra még nem ért véget, lehetetlen lett volna, hogy kinevezzék, így az általános helyettest bízta meg a szolgálat vezetésével. Az államtitkár hozzátette, nem tudja, hogy ki és miért jelentette meg a kinevezést a Magyar Közlönyben, de azt nem is áll módjában megállapítani.

A Németh Szilárd által összehívott tegnapi bizottsági ülés négy kormánypárti képviselő jelenlétével végül határozatképes volt, így megtartották Szabó Hedvig jelölti meghallgatását. Az ezredes két vezetői feladatának a technikai és a humán feltételrendszer biztosítását nevezte meg. Elmondta továbbá, hogy a szolgálatánál dolgozó tisztektől lojalitást, hűséget és szakmai alázatot vár el.
Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának hétfői ülésén egy ellenzéki képviselő sem vett részt. Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke, Lezsák Sándor és Galambos Dénes a testület fideszes tagjai, valamint Móring József Attila (KDNP)  ugyanakkor egyhangúlag megszavazta Szabó Hedvig a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat új főigazgatójává való kinevezését.

Ugyancsak az ügyhöz kapcsolódóan Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap azt mondta, érdeklődéssel követi a kinevezés ügyét, s könnyen lehet, hogy ebben hibázott a kormány, amit meg fognak vizsgálni. Ha ezért a Miniszterelnökségé a felelősség, azt viseli – közölte.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom