Belföld

Mediáció: mind több ügyfél rendezheti jogvitáját per nélkül

Másfél év alatt háromszáz egyezséget kötöttek

A mediáció, mint alternatív vitarendezési mód, lehetőséget ad arra, hogy az emberek felnőtt módjára tudjanak szót érteni egymással – jelentette ki a témával foglalkozó konferencián Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.

hando-tunde
Handó Tünde (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Mediációról szóló konferencia kezdődött tegnap Keszthelyen, az eseményen felszólalt Handó Tünde, az OBH elnöke is.

Handó hangsúlyozta: egy bírónak bizonyos ügyekben félre kell tennie a jogászkodást, fel kell ismernie a korlátait, tudnia kell, hogy mikor kell nagyobb szerepet kapnia az emberségnek, a jó érzésnek, az egymás iránti tiszteletnek és megbecsülésnek. Úgy vélte, a mediáció nagyon fontos társadalmi értéket képvisel, és lehetőséget biztosít arra, hogy az emberek felnőtt módjára tudjanak szót érteni egymással.

Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a magyarországi jogrendszerben talán a büntetőjogi közvetítésnek van a legnagyobb szerepe és jövője. Az egyetlen olyan jogintézmény, amely azonnali, feltétlen és teljes jóvátételt nyújthat a bűncselekménnyel, szabálysértéssel okozott kár esetén – tette hozzá.


Hőnich Gyuláné Gaál Éva, az OBH bírósági főosztály igazgatási osztályának vezetője lapunknak elmondta: az év végére megvalósulhat az a korábban kitűzött cél, hogy minden nagyobb bíróságon legyen lehetőség mediációs eljárásra. Jelenleg hetvenkét bírósági titkár és harmincnyolc bíró végez közvetítői tevékenységet az országban, de számuk folyamatosan növekszik.

Gaál Éva elmondta, hogy 2013 és 2014 július között összesen hatszázhetven ügyet sikerült közvetítői eljárásba vonni, és ebből csaknem háromszáz végződött megegyezéssel.

A mediáció elsősorban családjogi ügyekben sikeres, amit az is segít, hogy például egy szülői felügyeleti ügyben a bírónak köteleznie kell a feleket arra, hogy meghallgassanak egy tájékoztatást a mediációs lehetőségekről.

Az osztályvezető emlékeztetett, az alternatív vitarendezésre 2002 óta lehetőség van, ám a bírósági közvetítésre csak 2012-től. Az OBH Mediációs Munkacsoportot állított fel annak érdekében, hogy minél szélesebb körben elterjedjen ez a vitarendezési mód. A mediációt az idei évtől már szabálysértési ügyekben is lehet alkalmazni, de Gaál Éva jelezte, hogy támogatnák a törvényalkotókat, ha szélesíteni akarnák az alternatív vitarendezésbe bevonható területek körét.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom