Belföld

Mazsihisz: Elfogadhatatlan Gyöngyösi gúnyolódása a holokauszton

A szervezet elhatárolódik a Jobbik elnökhelyettesének antiszemita megnyilvánulásaitól

A legnagyobb hazai zsidó szervezet, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elfogadhatalannak nevezte Gyöngyösi zsidóellenes megnyilvánulásait, és élesen elhatárolódott tőle és gondolataitól.

Különösen fájó, ha Gyöngyösi Mártonéhoz hasonló kijelentések a magyar nyilvánosságban hangzanak el - közölte a Mazsihisz az Origoval a Jobbik elnökhelyettesének újabb antiszemita botrányai kapcsán.

Mint megírtuk, a vezető jobbikos politikus a holokauszt áldozatain élcelődött, a gázkamrákkal viccelődött, és háborút indított volna Izrael ellen.

A legnagyobb magyar zsidó közösséget képviselő Mazsihisz számára minden megnyilvánulás elfogadhatatlan, amely sérti mártírjaink emlékét, az pedig különösen fájó számunkra, ha ilyen kijelentések a magyar nyilvánosságban hangzanak el - foglalt állást a Szövetség. 

Nem ez az első eset, hogy a Mazsihisz gyöngyösit bírálja, február közepén közzétett közleményükben arról írtak, nem tartják a Jobbikkal a kapcsolatot, mivel még mindig a párt parlamenti frakciójának tagja Gyöngyösi, aki korábban a zsidó származású képviselőket listázta volna a parlamentben.

2012-ben mindenfajta nyomásgyakorlás nélkül, erélyesen szólaltunk fel, amikor a parlament falai között egy olyan országgyűlési képviselő tett javaslatot a zsidók listázására, aki mind a mai napig a Jobbik parlamenti frakciójának tagja - írták akkor.