Belföld

Matolcsy szerint nem lesz 2 százalék az alapkamat

A jegybankelnök szerint van még enyhítési mozgástér, de egyes prognózisok túloznak - A bankszektor megtisztítását célzó intézkedéseket tervez a jegybank.

Elképzelhető, hogy a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) módja nyílik további mérsékelt kamatcsökkentésekre, de a 2 százalékos alapkamatra vonatkozó előrejelzések eltúlzottak - mondta Matolcsy György egy üzleti rendezvényen Londonban. A City egyes elemzői már 2 százalékos alapkamattal kalkulálnak. A magyar bankrendszer stabilitása erős, de a gazdasági növekedéshez a hitelkihelyezések növekedés és a bankok portfóliójának megtisztítására van szükség. A jegybank az év második felében olyan programokat indít, amelyek segítenek kitisztítani a nem teljesítő hitelek magas állományát a rendszerből.

Az MNB elnöke, aki egy üzleti rendezvényen tartott előadást a Cityben,  felidézte, hogy a jegybank monetáris enyhítési ciklusa 7,00 százalékos alapkamatról indult és jelenleg 2,50 százalék az MNB irányadó kamata.   Lehetséges, hogy "van még manőverezési mozgástér", és elképzelhetők további kisebb mértékű kamatcsökkentések a jövőben, de a 2 százalékos előrejelzéseket "eltúlzottnak" tartja. Hozzátette: az enyhítési ciklus végpontja a monetáris tanács helyzetmegítélésétől függ.  

A londoni elemzői közösségen belül most már konszenzusos előrejelzés az, hogy az MNB a korábbi várakozásokkal ellentétben mégsem fejezte be enyhítési ciklusát. Egyes citybeli előrejelzések azt valószínűsítik, hogy a jegybank egészen 2,00 százalékig csökkenti alapkamatát.   

Nem tart deflációtól

a jegybankelnök

alapkamat