Belföld

Másfél milliárd forint lehetett a kár

Pótmagánvádat nyújtott be a VI. kerületi önkormányzat vezetése két nagy értékű, Andrássy úti ingatlan korábbi eladása ügyében

Két nagy értékű Andrássy úti palotánál – amelyek esetében az ügyészség a büntetőeljárást megszüntette – pótmagánvádas eljárásban próbálja visszakövetelni a tetemes vagyoni hátrányt a VI. kerületi önkormányzat. Terézváros jelenlegi vezetésének az az álláspontja, hogy az ingatlanokat a vagyonrendelet megsértésével adták el, ez vezetett a vagyoni hátrányhoz.

Andrássy út 20150103
Az Andrássy út 52. eladásával is jogszabályt sértett az előző vezetés – állítja az önkormányzat (Fotó: Hegedüs Róbert)

Az Andrássy út 8. és 52., valamint száznegyvenkét tetőtér ügyében bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást a Fővárosi Főügyészség, ám a VI. kerületi önkormányzat szerint ezeknél az ingatlanoknál is megvalósult a hűtlen kezelés. A vagyoni hátrány az érintett épületeknél másfél milliárd forint, amit pótmagánvádas eljárásban próbál a kerület fideszes vezetése visszaszerezni – mondta lapunknak Bundula Csaba (Fidesz) alpolgármester.

A Fővárosi Törvényszékre benyújtott kereset elbírálására azt a bírót, Tóth Erzsébetet jelölték ki, aki az Andrássy út 47., illetve az Andrássy út 3. eladása ügyében folytatott büntetőeljárásnak is a bírája. Az ügynek az is különlegessége, hogy a büntetőeljárásban az önkormányzat a sértett, a pótmagánvádas eljárásban viszont az ügyész szerepét tölthetik be az önkormányzat jogi képviselői – mutatott rá Bundula, hozzátéve, a bíróság még nem döntött arról, az eljárást megindítja-e, vagy a keresetet elutasítja.

A Fővárosi Főügyészség azért szüntette meg a büntetőeljárást a két Andrássy úti palota, illetve a tetőterek ügyében, mert az eladásról döntő képviselő-testület „eshetőleges szándéka nem terjedt ki a vagyoni hátrány okozására”, tehát a vádhatóság a hűtlen kezelés kötelező törvényi ismérvét, a szándékosságot nem látta bizonyítottnak – tudatta lapunkkal Gila Pál, az önkormányzat jogi képviselője. Az önkormányzat mai vezetésének viszont az volt az álláspontja – tette hozzá –, hogy az ingatlanokat a vagyonrendelet megsértésével, a jogszabályok megszegésével adták el, s ez vezetett a vagyoni hátrányhoz. A törvénysértés pedig – különösen egy önkormányzatnál, ahol törvényességi felügyelet is van – csak szándékosan történhet.

Megtudtuk, a száznegyvenkét tetőtérnél a négyzetméterár 9200 forint volt, míg az Andrássy út 8. és 52. paloták esetében a vevőnek csupán a vételár egy részét kellett megfizetnie, mivel csereingatlanokat ajánlott fel. Ezeket viszont csak három évvel később, 2008-ban értékesítette az MSZP–SZDSZ-es vezetésű önkormányzat, ami önmagában is vagyoni hátrányt okozott.