Belföld

Mára régi önmagát árulta el a Jobbik

Egyre nagyobb a csalódottság a pártban, egyelőre a pénz és a hatalom tart ott sokakat – állítja Nagy Ervin volt alelnök

A Jobbik széteséséhez vezethet, ha jövőre rosszabbul szerepel, mint a 2014-es választáson – vetítette előre lapunknak nyilatkozva Nagy Ervin volt alelnök.

„A Jobbik mára elárulta azt a fundamentumot, amit az alapításakor letett az asztalra” – értékelte az elmúlt időszak fejleményeit Nagy Ervin, a párt egykori alelnöke. Lapunknak felidézte, az alakuláskor egy mérsékelt formába öltött nemzeti radikális programot vittek, egy új generáció hangjával, és korábban tabuként kezelt kérdéseket vetettek fel, például a nemzeti összetartozás kapcsán. Kovács Dávid elnöksége idején, kompromisszumok árán, de a programot megtartva 2006-ban a MIÉP-pel közös listán indultak a választáson, ám később, amikor Vona Gábor lett a vezető, a Fidesz ellen fordultak.

Ekkor Nagyék elhagyták a pártot. „Mint egy inga, jobbszélre lengett ki az irány, a gárda megalapításával, az Izrael-ellenességgel és a cigánybűnözés emlegetésével” – fogalmazott az egykori alelnök, hozzátéve, a jelek szerint az elmúlt két-három évben az „inga balra leng ki”. Megint egy szélsőség jellemzi őket, a balliberális értelmiségnek próbálnak megfelelni Vonáék – mutatott rá. Nagy Ervin szerint a párt olyannyira meghasonlott a kezdeti értékrendhez képest, hogy már azon sem lehet csodálkozni, hogy Vonáék egészen liberális körökben forgolódnak, a CEU-t és a Soros-féle NGO-kat védik. Akik eddig azt hitték, csupán a külcsín változott, most kezdenek rádöbbenni, hogy tartalmi fordulatról is szó van. Egyre nagyobb a csalódottság, cserélődik a tábor – hangsúlyozta. Tudomása szerint egyre többen otthagyják a formá­ciót, ha pedig jövőre a 2014-eshez képest rosszabb választási eredményt érnek el, amire komoly esély van, a „maradék” is feláll. Egyelőre a pénz és a hatalom, esetleg a pártvezetéstől való félelem tart még ott sokakat – vélekedett. Megerősítette, Simicska Lajos befolyása alá vonta a pártot, amely számos kérdésben politikai szinten is védi az érdekeit. Kitért rá, a Jobbik a 2006-os áldozatokat is elárulta, vezetői azokkal járnak egy klubba, akik annak idején a másik oldalon voltak.