Belföld

Már ezernél is több kiutasításról született döntés október óta

A horvát szakaszon egyetlen illegális migránst sem fogtak el a hatóságok, Szerbia felől azonban egyre erősödik a nyomás

Tavaly október óta csaknem hetvenen részesültek a nemzetközi védelem valamely formájában – tudta meg lapunk. Eközben a szerb szakaszon egyre nagyobb a nyomás, a befogadó- állomások pedig ismét túlterheltek.

kerites
A járőrök folyamatosan vigyázzák a magyar határt (Fotó: Csudai Sándor)

Tavaly október közepe, a magyar–horvát zöldhatár lezárása óta azon a szakaszon megszűnt az illegális migránsok beáramlása, vagyis ezen a részen egyetlen személyt sem fogtak el tiltott határátlépés miatt – közölte érdeklődésünkre az ORFK. Ez a nyugalom azonban már nem mondható el a szerb szakaszról, ahol az elmúlt hetekben naponta már hatvan-hetven főt állítottak elő a hatóságok, az eddigi csúcs 237 fő volt február 21-én.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) lapunkkal azt tudatta, hogy tavaly október közepétől február 23-ig 2667 menedékjog iránti kérelmet regisztráltak, ezek közül hatvanhét kérelmező részesült a nemzetközi védelem valamely formájában, azaz kapott menekült-, oltalmazott- vagy befogadott státust, kétszázkilencven esetben a külföldi eltűnése vagy kérelmének visszavonása miatt megszüntető, 375 esetben pedig elutasító döntés született. A többi ügyben még folyamatban van az eljárás – közölték.
Érdeklődésünkre kitértek arra is, hogy az említett időszak alatt 436 idegenrendészeti kiutasítás elrendelésére és hatszáz, bíróság által elrendelt kiutasítás végrehajtásának elrendelésére került sor.
Fontos fejlemény az is, hogy a BÁH szerint jelentősen megnőtt a menedékkérők száma a hozzájuk tartozó befogadóállomásokon: Vámosszabadiban, Bicskén és Nagyfán legutóbb 1159-en, míg az őrzött központokban, így Nyírbátorban, Békéscsabán és Kiskunhalason 444-en voltak. Eközben Körmenden ideiglenes nyitott állomást alakítanak ki heteken belül, akár ötszáz fő befogadását is lehetővé téve, a munkálatok már meg is kezdődtek, Szentgotthárdon pedig háromszáz fős kapacitású tábort hoznak létre. A hivatal munkatársai mindkét településen testületi ülésen ismertetik a részleteket.

A nyílt központok körül továbbra is feszültséget okoz a táborok megléte, így például az algyői önkormányzat már bejelentette, a település közigazgatási területén működő nagyfai ideiglenes befogadóállomás megszüntetését fogja kezdeményezni.

Orosz Zoltán, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese egy tegnapi konferencián arról beszélt, feszültségeket generálhat, számos kockázatot hordoz magában az Európát érintő tömeges népvándorlás. Elmondta, az előrejelzések szerint további migrációs nyomásra, a tél végével ismételt erősödésére kell felkészülni, eközben az útvonalak módosulására is számítani lehet. Egyes forgatókönyvek szerint Albánia, Oroszország irányába, míg mások szerint Bulgária, Románia felé is tolódhat az útvonal – utóbbi Magyarországot is érintheti, ezért itt a katonai jelenlétet is megerősítették.


Állandó rendőri jelenlét a déli védvonalon

Folyamatos a rendőri és katonai jelenlét Röszke és Hercegszántó között, de gyakorta látni katasztrófavédőket, illetve polgárőröket is cirkálni. A járőrautók a legeldugottabb lakott és lakatlan tanyákat is rendszeresen felkeresik, s bujkálók után kutatnak az elhagyatott pajtákban, ólakban. A térség népessége látszólag nyugodtan, már-már egykedvűen szemléli az eseményeket, ám a magánbeszélgetések során világosan érezhető az aggodalom. Különösen a nők körében tapasztalható félelem, annak ellenére, hogy eddig itt szerencsére nem került sor a németországihoz hasonló rémségekre. Általában leszögezhető, hogy a fokozott rendőri és katonai járőrözés szimpátiát vált ki az emberekből – különösen igaz ez annak fényében, hogy a köztörvényes bűncselekmények, kisebb fajsúlyú betörések és lopások, közúti szabálysértések száma jelentősen apadt. „A bűnözők és a kétes, kósza alakok, nem bírva a rendkívül nagy felhajtást és a sűrű igazoltatásokat, elpockoltak innét” – villantott fel egy kevéssé elhanyagolható szempontot egyik forrásunk. A lapunk által megkérdezettek külön kiemelték, hogy a számolatlan rendőri, katonai és polgári védelmi jármű jótékony hatásaként a sofőrök élénkebben figyelnek KRESZ előírásaira, „sőt gyakran inkább negyvenöttel, mint ötvennel hajtanak”. Az illegális bevándorlók a tapasztalatok szerint leginkább hajnalban és éjjel próbálkoznak, de a magyar fegyveres erők mindent megtesznek azért, hogy egy ember se juthasson át erőszakkal az ideiglenes biztonsági határzáron. Akit elfognak, Röszkére szállítják.

(LMA)