Belföld

Maffiamódszerek a Jobbiknál

Hétértékelő. Ron Werber „fekete öves kampányguru” bevetése jelképes

Indokoltnak tartja az újabb nemzeti konzultációt Boros Bánk Levente politológus, aki beszélt a baloldali viszonyokról is.

A nemzeti konzultációk tapasztalata és eredményessége indokolja, hogy a kormány egy újabbat indít – mondta lapunknak a Fidesz frakcióülésén bejelentettekre reagálva Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója. Az elemző szerint egy ilyen konzultációnak tájékoztató jellege van, a felvetett problémákról, kérdésekről az állampolgárok és a politikusok is beszélnek. Másrészt témafelvető szerepet is betölt, és segíti a kérdés „kibeszélését”. Amennyiben pedig a korábbiakhoz hasonló nagyarányú támogatást eredményez a konzultáció, úgy politikai legitimitást adhat a későbbi cselekvésre – mondta Boros Bánk.
A bejelentett személyi változásokról elmondta: a választások előtt ez volt az utolsó pillanat, amikor ezeket még érdemes volt meglépni anélkül, hogy megzavarnák a kampányt. A politológus szerint az új frakcióvezető, Gulyás Gergely már az alaptörvény megalkotásakor bebizonyította, hogy felkészült a komoly politikai feladatokra.

Az MSZP választmányi ülésén bejelentettekről elmondta: Botka László azzal, hogy kisebb balliberális pártok politikusait nevezte meg, mint akik segítik kampányát és programalkotását, előre is vetítette, várhatóan melyik pártokkal tud és akar együttműködni. A hétvégén a baloldali pártok mindössze azt mondták el, amit a balliberális holdudvar hallani szeretne, azaz, hogy összefogásra van szükség. Ám míg Gyurcsány Ferencnél ez inkább zsarolásként jelenik meg az MSZP-nek címezve, addig Botka szempontjából puszta taktikázás. Ugyanis – látva a baloldal reménytelen helyzetét – semmi nem indokolja az MSZP önállóságának feladását és az összefogást Gyurcsánnyal, aki többet vinne, mint hozna.

Boros Bánk érthetetlennek nevezte, hogy a Jobbik emberei betörtek a Ripost és az Origo szerkesztőségébe, és ott fenyegető fellépéssel számon kérték az újságírókat. Emlékeztetett a momentumos Fekete-Győr Andrásék hasonló akciójára, amely teljes mértékben visszafelé sült el, amiből igazán tanulhattak volna. Ha pedig ténylegesen az újságírók megfélemlítése a cél, akkor ez nem sokban különbözik a maffiamódszerektől – mondta Boros Bánk.

Arról, hogy Ron Werber, az MSZP korábbi kampánytanácsadója az LMP-t fogja segíteni a kampányban, az elemző azt mondta: Schiffer András távozása után végképp felgyorsult az a folyamat, amellyel az LMP bebizonyítja, hogy „nem lehet más a politika”. Kérdés, hogy egy ilyen „fekete öves kampányguru” vajon miért állt be egy ilyen kis párt mögé: csak pénzt akar keresni vagy akár revansot venni az MSZP-n, amelynek politikusait többször bírálta az utóbbi időben.