Belföld

„Macron a francia Gyurcsány Ferenc”

Hétértékelő. Nálunk a baloldal ragaszkodott így a hatalomhoz 2010 előtt – mondta Deák Dániel

Miközben a nyugat-európai országokra politikai instabilitás jellemző, Magyarországon soha nem látott felhatalmazással kormányoz a Fidesz–KDNP – mondta lapunknak Deák Dániel politológus.

Komoly bajban vannak Európa-szerte a bevándorláspárti politikusok, Angela Merkel után Emmanuel Macron pozíciója is megingott – mondta lapunknak a múlt hét eseményei kapcsán Deák Dániel politológus. Közölte, a franciáknak elegük van abból, hogy a liberális politikai elit nem foglalkozik a problémáikkal, országuk csúszik lefelé, és mára egy hanyatló középhatalom képét festi. Macron foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz – fogalmazott –, a rendőri erőszak bevetésétől sem riad vissza. Mindez ismerős lehet a magyar választópolgárok számára a 2010 előtti időszakból, amikor a bukás előtt álló balliberális elit mindent bevetett a hatalomban maradásáért. Deák hozzátette, Emmanuel Macron nyugodtan nevezhető a francia Gyurcsány Ferencnek, a valaha volt legnépszerűtlenebb politikus.

Amíg Franciaországban változás várható, addig Németországban, úgy tűnik, még várni kell, hiszen a legnagyobb pártnak számító CDU többsége még mindig a merkeli irányvonalat támogatja – értékelt a politológus. A csupán ötvenkét százalékkal megválasztott Annegret Kramp-Karrenbauer ugyanazt a politikát képviseli, mint a német kancellár, így nem lehet számítani egyhamar a német bevándorláspolitikai álláspont megváltoztatására – tette hozzá. Mindez az ENSZ migrációs és menekültügyi paktumai miatt is fontos, melyekről ezen, illetve a jövő héten szavaznak Marokkóban. Miközben az Egyesült Államok, Ausztrália és Izrael is elutasítja az ENSZ bevándorláspárti törekvéseit, addig az Európai Unió megosztott – jegyezte meg Deák. Ugyanakkor Magyarország és szövetségesei kiállnak az európai polgárok akarata mellett – fogalmazott.

Az elemző szerint miközben a nyugat-európai országokra politikai instabilitás jellemző, Magyarországon soha nem látott felhatalmazással kormányoz a Fidesz–KDNP. Mindez a bővülő gazdasági mozgástérnek, a családtámogatásoknak és a következetes bevándorláspolitikának köszönhető – érvelt. A hétvégi megmozduláson is csupán a jól ismert arcok jelentek meg, nincs az az elementáris felháborodás a túlóra szabályozásának módosítása kapcsán, mint amit a balliberális sajtó érzékeltetni próbált. A javaslatot benyújtó képviselők és a kormány ebben a kérdésben is egyeztet az érintettekkel – tette hozzá Deák.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom