Belföld

MSZP-s referendum: aláírások nincsenek, a határidő lejárhat

A szocialisták meg akarják várni a Kúria döntését

Eddig negyvenezer aláírást gyűjtöttek össze a „rendszerbontó” civilek ahhoz a négy népszavazási kérdéshez, amelynek zöld utat adott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A szocialisták nem gyűjtenek aláírásokat saját kérdésükhöz, pedig már csak egy hónapjuk van a szükséges mennyiség összegyűjtésére.

Két népszavazási kezdeményezésnél is nagyjából egy hónap múlva lejár az aláírás-gyűjtési határidő. A civilek által a tankötelezettség tizennyolc éves korhatárig való kitolására vonatkozó kérdéshez szeptember 29-ig lehet gyűjteni a támogató aláírásokat, míg az MSZP által benyújtott, a vasárnapi munkavégzés esetén kétszáz százalékos bérpótlék kötelező megadását célzó kezdeményezés esetében egy nappal később jár le a határidő.

A civilek további három kérdésben gyűjthetnek aláírásokat. Október 7-én jár le a kötelező kamarai hozzájárulás eltörlését célzó kezdeményezés, október 17-én pedig az, amelynek célja, hogy az országgyűlési képviselők megbízatásuk idején ne vehessenek fel nyugdíjat. November 5-ig lehet gyűjteni a szignókat az ingyenes gyermekétkeztetés biztosítása kapcsán benyújtott népszavazási kérdéshez.
Az egy magánszemély által kezdeményezett, a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjazására vonatkozó kérdéshez november 5-ig kellene megfelelő számú támogatót találni.

A civilektől megtudtuk, hogy eddig – a hozzájuk csatlakozó szervezetekkel és pártokkal együtt – összesen negyvenezer aláírást gyűjtöttek, mind a négy kérdésükben. Remélik, hogy a határidőkre még ősszel összejön a szükséges mennyiség. A szocialisták ugyanakkor nem gyűjtenek aláírásokat saját kérdésükhöz – tudtuk meg Harangozó Tamástól, a párt frakcióvezető-helyettesétől. Mindennek az az oka, hogy az MSZP a már hitelesített kérdéshez, valamint a jelenleg a Kúria előtt lévő, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdéshez együtt akarja összeszedni a támogató aláírásokat. A szocialisták a Kúria felülvizsgálatát kérték, kifogásolva az NVB döntését, amely július 20-án úgy határozott, hogy nem az MSZP, hanem egy magánszemély kérdését ismeri el „elsőnek, és érvényesnek” a vasárnapi boltzárral kapcsolatban. Az egy hónap múlva lejáró határidővel kapcsolatban Harangozó elmondta: „Ez nincs kőbe vésve, és vannak jogi eszközök a határidő módosítására.”

Az alaptörvény értelmében az Országgyűlésnek legalább kétszázezer érvényes aláírás esetén kell kötelező jelleggel kiírnia az országos népszavazást, míg ha az aláírások száma csak a százezret haladja meg, akkor mérlegelhet, hogy ezt megteszi-e.