Belföld

Lovász magyarázkodik az MTA-ügyben

Elismerte az álláspontok közeledését az elnök

Levelet kaptak a Magyar Tudományos Akadémia kutatói, miután lapunk megírta: a kormánnyal való legutóbbi egyeztetésen az elvekben a feleknek sikerült megegyezniük.

Amint arról a 444.hu portál beszámolt, Lovász László levelet küldött az MTA kutatóinak, tájékoztatta őket az Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közötti tárgyalások alakulásáról. A köztestület elnöke arról írt, hogy az ITM egyértelművé tette: a kormány csak azt hajlandó elfogadni, ha a kutatóhálózat leválik az MTA-ról. Az MTA delegációja tárgyalna arról a javaslatról, hogy a kutatóhálózat az MTA-n kívül működjön, de egységben maradva, és az MTA megfelelő részvételével az irányításban. Egyúttal megjegyezte, „egy tárgyalási folyamat egy adott pillanatának kiragadott dokumentuma nem ad valós képet a kitűzött célokról vagy a megvalósítás lehetséges módjáról”.

Lovász azt követően fordult a kutatókhoz, hogy a Magyar Hírlap megírta: lapunk birtokába került az a jegyzőkönyv, amely az ITM és az MTA közötti, múlt pénteki tárgyaláson készült. Bár a köztestület kedd esti tájékoztatása szerint az elnökség álláspontja változatlan, vagyis továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a kutatóintézet-hálózat a köztestület égisze alatt maradjon, a február 22-i egyeztetésen a vita már nem arról szólt, hogy a kutatóintézeteknek az Akadémiá­tól és a kormánytól is függetlenül kell-e működniük. A tárgyalófeleknek abban nem sikerült megállapodni, hogy a költségvetési törvényben külön fejezetként jöjjön-e létre egy, a köztestülettől leválasztott kutatási alap, amelynek alapkezelője egy, az Akadémia és a kormány által közösen meghatározott menedzsment, vagy pedig – Palkovics László eredeti elképzelésének megfelelően – egy vagyonkezelő alapítvány lenne. Az MTA jelen lévő képviselői támogatandónak tartották azt az innovációs és technológiai miniszter által felvázolt tervet, miszerint létrehoznának önálló költségvetési fejezetként egy alapot és egy alapkezelő testületet paritásos alapon, utóbbi irányítaná az önállóan működő kutatóintézeteket.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom