Belföld

Lesújtó jelentés az ombudsmantól

A Merényi kórház pszichiátriai osztályát vizsgálta Székely László hivatala

Kis létszámú személyzet, alkalmatlan körülmények, „katasztrofális higiéniai állapotok” – a többi közt erről számol be a Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriai osztályának zárt részlegéről szóló, tegnap közétett ombudsmani jelentés. Székely László szerint a helyiségek alkalmatlanok arra, hogy bármilyen kórházi osztályként működjenek.

Látogatást tettek az ombudsmani hivatal munkatársai az Egyesített Szent István és Szent László Kórházhoz tartozó Merényi Gusztáv Kórház telephelyén, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumban, különös tekintettel a rehabilitációs osztályokra és a zárt részlegekre. Az erről készített jelentést az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala tegnap tette közzé honlapján. Ennek megfelelően az eljárás résztvevői idén február 26-án jártak az intézményben, előzetes bejelentés nélkül, ottlétük alatt pedig vizsgálták például a centrum épületeit és helyiségeit, továbbá meghallgatták a kezelteket is.

A Székely László ombudsman által jegyzett dokumentum személyzetre vonatkozó része kiemeli, a látogatáskor a zárt részlegen beosztott ápolói létszám tizennyolc fő volt, a megkérdezettek pedig tizenkét órás műszakban végzik a munkájukat. A jelentés szerint az ott dolgozó orvosoknak megterhelést jelent az, hogy egészségbiztosítási kérdésekhez is érteniük kell, ám ehhez nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel. Az ápolószemélyzet létszámát a megkérdezettek mindegyike kevesellte, egyikük szerint éjjel öt, nappal hat ápoló jelenléte lenne megnyugtató, a többi közt azért, mert „rengeteg dolgot kell dokumentálni”.

Ezek miatt Székely László a jelentésben megállapította, az „ápolószemélyzet jelentős leterheltségét előidéző létszámhiány veszélyezteti az alaptörvény embertelen, megalázó bánásmód tilalmának gyakorlati érvényesülésre vonatkozó részét”. Az épület állapotát illetően a következőket rögzíti: a zárt részlegen hiányzó vakolatot, törött csempéket, beázásnyomokat és penészt észleltek. A személyzet egyik tagja szerint a rendszeres beázásokat vödrökkel próbálják mérsékelni, és lepedőkkel itatják fel a vizet, ami még így is egészen a földszintig szivárog.

A higiéniai szempontokra kitérve a jelentésben az olvasható, hogy a zárt részlegen a látogatásakor erős vizelet és széklet szag terjengett, a mosdóhelyiségből folyt a szennyvíz, több kórtermet is elárasztva, a folyosó nagyobb szakaszán pedig pár centiméternyi szennyvízben lehetett csak közlekedni. A személyzet egyik tagja szerint a dugulás mindennapos, az illemhelyiségek koszosak, nincs rajtuk ülőke, és nem zárható az ajtajuk. A fürdőhelyiség állapotáról egy dolgozó úgy nyilatkozott, annak állapota katasztrofális, oda gumicsizma kell. A kórtermek összefoglalóan túl kicsik ahhoz képest, ahány beteget elhelyeznek bennük, nyáron pedig a meleg és a betűző napfény ellen az ápolók ágyneműből készítenek függönyt. Az ebédlőben arra hívták fel a figyelmet, hogy eső idején a betegek fejére csorog a víz, illetve vízgyűjtő vödröket kell kerülgetni.

A tárgyi feltételekre vonatkozóan az ombudsman a közzétett jelentésben megállapította azt is: „A hiányosságok a zárt részleget alkalmatlanná teszik arra, hogy pszichiátriai osztályként vagy bármely más kórházi osztályként működjön.”