Belföld

Lázár: Az állampolgárok ügyintézését segítenie kell az államnak

Az év végéig az összes magyar járásban kétszáznyolcvan kormányablak lesz

Lázár János pénteken Kaposváron, a Somogy Megyei Kormányhivatalban megnyíló új kormányablak átadásán kiemelte, az államnak az a dolga, hogy gyorsan, olcsón és hatékonyan segítse az állampolgárokat ügyeik intézésében. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, a területi közigazgatási szerveket integrálják a kormányhivatalokba és a kormányhivatal vezetője, a járáshivatal vezetője lesz az állami feladatok, hatáskörök címzettje és illetékese. Ugyanakkor hamarosan tizenkilenc, nagy forgalmú vasútállomáson is nyitnának kormányablakot.

Lázár kormányablak 576 Kaposvár 2
Varga György, MTI)

Lázár János a területi közigazgatás átalakításának fontos állomásaként megnyíló kormányablakokkal kapcsolatban célként jelölte meg, hogy az év végéig az összes magyar járásban kétszáznyolcvan kormányablak segítségével megfelelő minőségűvé, ügyfélbaráttá tegyék a szolgáltatást. "Az államreform lényege, hogy az állami szolgáltatásokat áttekintve megpróbáljuk azokat úgy racionalizálni, hogy az állampolgár azt érezze, neki elég egyszer bemenni egy hivatalba, és ott minden szolgáltatást megkap" - mondta a miniszter. Jelezte, szeretnének több mint ezer ügyet "behozni" a kormányablakba és azt elérni, hogy a százkilencvenhét járásban az ügysegédek közreműködésével, akár személyesen, akár az elektronikus ügyintézést igénybe véve kapják meg az állami szolgáltatásokat az állampolgárok. A miniszter közlése szerint az átszervezés, az új típusú területi integráció, ami az 1870-es évek óta a legnagyobb átszervezés a magyar közigazgatásban, szervezeti, szerkezeti és filozófiai változást is jelent, ami komoly felelősséget ró a területi és országos közigazgatásban dolgozó huszonhétezer emberre. Átalakulnak a kormányhivatalok és új szakigazgatási szervek is csatlakoznak hozzájuk.

"Az Államreform Bizottság és a kormány közös döntése, valamint a parlament várható döntése, ami néhány héten belül megszületik, azt fogja eredményezni, hogy az ágazati minisztériumok egy kormányhivatalon keresztül fogják a szakmai politikájukat érvényesíteni a megyében, ami lassan egy százéves irányítási kultúrának a megváltozása" - mondta Lázár János. Hozzátette, a területi közigazgatási szerveket integrálják a kormányhivatalokba és a kormányhivatal vezetője, a járáshivatal vezetője lesz az állami feladatok, hatáskörök címzettje és illetékese. "Ez egy történelmi léptékű változás lesz, amitől azt reméljük, hogy egy egységes, világos irányítási rendszer megkönnyíti az emberek életét, egyértelmű lesz a felelősség, egyértelmű lesz a munkavégzés és egyértelmű lesz az is, hogy kinek kell biztosítani a szolgáltatásokat" - fogalmazott a miniszter.

Lázár János közölte, a kormány azt várja a kormánytisztviselőktől, hogy az ügyfelek számára tegyék lehetővé a magasabb színvonalú ügyintézést, a munkaadók számára pedig könnyítsék meg a vállalkozások működését, és a munkahelyek teremtését. Kitért arra is, hogy 2016 júniusától egy közigazgatási, közszolgálati, kormányzati életpályamodellt nyitnak, ami reményeik szerint a "frontvonalban" dolgozók számára minimum 30-40 százalékos béremelést jelent.

Január végéig a kaposvárival együtt huszonhat új kormányablak nyílt meg, így az országban összesen száz kormányablakban intézhetik ügyeiket az állampolgárok. A pénteken átadott új, tizenhárom munkaállomásos kormányablakot a Somogy Megyei Kormányhivatal uniós pályázati forrásból, 115 millió forintból alakította ki több mint 300 négyzetméteren.

Kovács Zoltán: Tizenkilenc, nagy forgalmú vasútállomáson is nyitnának kormányablakot

„Elsődleges cél, hogy az egyes helyi kirendeltségekkel és ügysegédekkel minden állampolgárhoz eljussunk, akik így könnyebben járhatnak el állami ügyeik intézésében – mondta a Magyar Hírlapnak Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Január végéig huszonhat új kormányablak nyílik, így ezekkel együtt az ország teljes területén már összesen száz ilyen intézmény működik. Kovács kiemelte, az év végéig kétszáznyolcvanra bővítenék az ügyintéző helyek számát, az előző ciklusban bevezetett Magyary program folytatásaként tovább mennek a „szolgáltató állam” kialakítása felé. Kitért arra is, hogy ennek során tizenkilenc, nagy forgalmú vasútállomáson, továbbá tizenkét munkaügyi központban is nyitnának kormányablakot – jórészt európai uniós forrásból. Fontos körülmény az is, hogy az ügyfélszolgálatokat speciális, erre kialakított buszokkal olyan településeken is elérhetővé tennék, ahol nem megfelelő vagy nehézkesebb a közlekedés.

Kovács Zoltán beszámolt arról is, hogy mindezen túl bővítenék az elektronikus ügyintézést, hiszen a kormány célja, hogy a ciklus végére három és fél millió háztartásban legyen széles sávú internet – így pedig egyre többen tudnak majd félfogadási időn kívül is állami ügyekben eljárni.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Kaposváron arról beszélt, az államnak az a dolga, hogy gyorsan, olcsón és hatékonyan segítse polgárait ügyeik intézésében.