Belföld

Kuncze és Lamperth is hallgat a Fenyő-gyilkosságról

Az ügyben bűnpártolással gyanúsított volt fellebbviteli főügyész, Ihász Sándor azt ígérte, hogy ma minden ellene felhozott gyanúsítást megcáfol

Nem válaszolt kérdéseinkre Lamperth Mónika és Kuncze Gábor két egykori belügyminiszter, akiket a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban szerettünk volna megkérdezni. Kuncze rövidre zárta a beszélgetést, míg Lamperth Mónika azzal bújt ki a válasz elől, hogy ő most jegyző.

Gyárfás-Tamás
meg azzal, hogy ő ölette meg a jelenleg életfogytiglani szabadságvesztését töltő Jozef Roháccsal Fenyő János médiamogult.

Gyárfás pénteken bírósági meghallgatása után „manipulált, öszszevágott hordalékot” emlegetett a hangfelvétellel kapcsolatban, amivel megzsarolták 2017 októberében, s amit ő maga vitt be aztán ügyészségre. A hanganyagról a Független Hírügynökségnek már azt mondta, „ártatlanságát bizonyítja majd a teljes, vágatlan hangfelvétel”.

A Fenyő-gyilkosságot követően indult nyomozást 2002-ben felfüggesztették. Szerettük volna erről megkérdezni Lamperth Mónika akkori szocialista belügyminisztert, hogy miért, ám a rákospalotai jegyző, köztisztviselői tisztségére hivatkozva nem kívánt nyilatkozni. A korábbi szabad demokrata belügyminisztert, Kuncze Gábort is megkerestük telefonon, miként fogadta a közelmúltban történt gyanúsításokat. Azt felelte: Sehogy! Kunczét 2012-ben hallgatták meg tanúként az ügyben. Fenyő bizalmasa, Perczel Tamás egy 2004-ben készült dokumentumfilmben arról beszélt, Horn Gyula akkori kormányfő és Kuncze Gábor volt belügyminiszter is tudott Fenyő és Gyárfás médiapiaci háborújáról. Perczelt a gyilkosság után azonnal kihallgatták, de szerinte vallomásából több részletet kihagytak. Nem írták jegyzőkönyvbe például Horn és Kuncze nevét, akik a békebíró szerepét játszották. Perczel emiatt érezte úgy, a rendőrség nem igazán akarja felderíteni a merényletet. Perczel azt is közölte, Fenyő rendőri és titkosszolgálati segítséggel gyűjtött adatokat Gyárfásról, és az így összeállított százoldalas doszsziét átadta Kuncze Gábor belügyminiszternek, de aztán nem történt semmi. Erről is kérdeztük Kunczét, amire az volt a válasz: „Na, viszont hallásra.”

Az Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyészhez eljuttatott a hangfelvétel leiratával kapcsolatban is okosabbak lehetünk ma, a bűnpártolással meggyanúsította Ihász ugyanis azt ígérte, mindent tételesen megcáfol. Az ügyészség szerint Ihász 2017 októberében átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hanganyag leiratát. Bár fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak új bizonyítékok, azokat, kötelességét megszegve, nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem magánál tartotta.