Belföld

Közös munkával a szegedi lézerért

Ha minden jól megy, a közbeszerzési eredményhirdetés után már az idén elindulhat a berendezések tervezése és kivitelezése is

Együttműködési megállapodást kötött a szegedi lézeres kutatóközpontot megvalósító ELI-HU Nonprofit Kft. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE); az erről szóló dokumentumokat hétfőn, sajtótájékoztató keretében írta alá Lehrner Lóránt, a cég ügyvezető igazgatója és Szabó Gábor, az egyetem rektora.

lezer
A lézer nem csak a szórakozást szolgálja (képünk illusztráció) (Fotó: MH)

Az együttműködés értelmében az ELI (Extreme Light Infrastructure) kutatóközpont és az egyetem munkatársai a jövőben segítséget nyújtanak egymásnak a tudományos kutatásokban, továbbá képzések és képzési programok megszervezésében, valamint részt vesznek az egymás intézményeiben folyó képzéseken – hangzott el a sajtótájékoztatón. Szabó Gábor rektor hangsúlyozta, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás várhatóan számos kutatási és üzleti beruházást vonz a világ minden részéről Szeged térségébe.

 Hozzátette: az együttműködésre azért is nagy szükség van, mert ennek hiányában az SZTE fizikaoktatását „tökéletesen összeboríthatná az ELI”, hiszen egy világszínvonalú létesítmény, jó fizetéssel vonzaná a fiatal szakembereket, ha viszont együttműködnek, akkor ez „nem egy egyirányú utca”.

A megállapodást az ELI lézeres kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt első fázisának keretében írták alá. A központ első megvalósítási fázisa 36,9 milliárd forint támogatási összeggel bír, melynek 85 százalékát az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja. Lehrner Lóránt a projektről szólva elmondta: az építkezés elindult, az eddigi előrehaladást látva határidőn belül be tudják fejezni a beruházást. Jelenleg a mélyalapozás folyik, ami augusztusig be is fejeződik.

A tudományos oldalon a nagylézeres közbeszerzés most fejeződött be, eredményhirdetésre várnak, és ha minden jól megy, a szerződéskötés után a berendezések tervezése, kivitelezése is elindulhat idén. Hozzáfűzte, hogy a kutatók felvétele tavaly szeptember óta folyamatos. Az év végéig százhetven szakemberrel kell feltölteni a kutatói bázist, jelenleg százöt munkatársat vettek fel. „Minél többet szeretnénk Magyarországról felvenni (…), de nagyon sokan jönnek külföldről is, Dél-Koreából, az Egyesült Államokból, Olaszországból, Spanyolországból, Németországból, Angliából, Franciaországból, Svédországból, Indiából” – mondta. Az ügyvezető kitért arra is, hogy az SZTE-vel kötötték az első megállapodást, de a későbbiekben még más magyarországi egyetemekkel is terveznek hasonlót, illetve folyamatban van 25 külföldi, nagy hírű kutatóintézettel a megállapodás aláírása.

Az ELI-ALPS projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik majd az egy másodperc alatt előállított legtöbb és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai, orvosi és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi lehetővé.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom