Belföld

Kósa Lajos az új frakcióvezető

November 15-én tisztújító Fidesz-kongresszus lesz

Nagy többséggel, a ciklus végéig választották meg a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének Kósa Lajost, aki Rogán Antalt váltja október 1-jétől a poszton

kosa
Személycsere. Kósa Lajos októbertől kezd az új posztján (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Erről Kósa számolt be tegnap, a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésének szünetében, Velencén. Az átadás-átvétel a következő két hétben lezajlik. Kósa elmondta, a nagyobbik kormánypárt alelnöki posztjára valószínűleg nem jelölteti magát újra a párt novemberi, információnk szerint 15-i tisztújító kongresszusán. A politikus eddig az ügyvezető alelnök tisztségét töltötte be, ám frakcióvezetőként is tagja marad a Fidesz elnökségének.

Megírtuk, Rogán Antal a miniszterelnök politikai kabinetfőnöke lesz októbertől. Kósa Lajost – az MTI beszámolója szerint – megkérdezték Rogán Antal és Lázár János kapcsolatáról is, amelyről azt mondta, érdeklődve és sokszor csodálkozva olvassa a sajtótalálgatásokat, amelyek „nagy része minden alapot nélkülöz”. Nem lesz köztük hatáskörütközés, mert Rogán kabinetfőnöki funkciója alapvetően politikai, Lázáré pedig kormányzati jellegű – magyarázta.

A politikus beszámolt arról is, bár a magyar–szerb határon némileg csökkent a nyomás, nincs megoldva a tömeges népvándorlás problémája, azt az Európai Uniónak közösen kell megoldania, azonban „nem önmagában kvótákkal”. A frakcióülésen egyébként leginkább ezzel foglalkoztak a résztvevők.