Belföld

Kósa Lajos: Nem kell aggódnunk

Inkább a bevándorlás, mintsem a terrorizmus jelent problémát hazánknak

A terrorfenyegetettség miatti B fokozat elrendelésére azért volt szükség, mert a szocialista kormányok idején, 2007-ben készült jogszabály ezt írja elő, de aggodalomra nincs ok – jelentett ki Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke.

Kósa Lajos 20150120
Kósa Lajos: Idén már több mint hatezren kértek menedéket (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Ma a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt lesz, míg tegnap a honvédelmi és rendészeti bizottságnál volt téma a Magyarországot érintő biztonságpolitikai kérdések ügye a franciaországi terrortámadás nyomán. A testület mintegy három órán keresztül tanácskozott, többek között Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója és Takács Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója adott tájékoztatást hazánk terrorfenyegetettségéről.

Az ülést követően Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke leszögezte: felelősen ki lehet jelenteni, hogy Magyarország terrorfenyegetettsége az európai unió átlagának felel meg, vagy az alatt van. Hozzátette, a terrorfenyegetettség miatti B fokozat elrendelésére azért volt szükség, mert a szocialista kormányok idején, 2007-ben készült jogszabály ezt írja elő, de Kósa kiemelte: nincs arra adat, hogy Magyarországon a terrorizmus miatt kellene aggódni. Komolyabb aggodalomra adhat okot a bevándorlás – hangsúlyozta, kifejtve, az elmúlt három évben húszszorosára emelkedett a menedéket kérő emberek száma. Tavaly több mint negyvenezren és már idén is több mint hatezren kértek menedéket. Kósa Lajos – az MTI beszámolója szerint – kitért arra is, hogy a negyvenezer menedékkérőből csak mintegy ötszázan kaptak védelmet, a többiek gazdasági okokból jöttek Magyarországra, megélhetési menekültek.

A bizottság alelnöke, az MSZP-s Harangozó Tamás megerősítette, világossá vált, hogy nálunk nincs közvetlen terrorfenyegetettség, miközben Európában nincs szigorúbb migrációs szabályozás, mint Magyarországon. A kormány és a rendészeti szervek képviselői is egyértelművé tették: a terrorizmus és a migráció problémájára közösen kell megoldást találni, Európa összes tagállamában összehangolt választ kell adni. Az MSZP-s képviselő kitért arra is, hogy a kormány és rendészeti szervek képviselői arról tájékoztatták a testületet: minden erőforrás a rendelkezésükre áll, hogy az állampolgárokat megvédjék. Az MSZP ezt vitatja. Orbán Viktor kormányfő, illetve a Fidesz több alkalommal is leszögezte, a gazdasági bevándorlás hazánknak is gondot jelent. Rogán Antal, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője lapunknak kifejtette, azokkal van baj, akik magukat politikai menekülteknek álcázzák, miközben megélhetési bevándorlók.


Pártvélemények

Schiffer András, az LMP társelnöke jövő hétfőre újabb ötpárti egyeztetést kezdeményez a terrorellenes fellépés ügyében, hogy meghatározzák annak az egyeztető fórumnak a hatáskörét, amelyről a múlt héten született döntés. Miután a héten a szakbizottságok meghallgatják a rendvédelmi szervek vezetőit, a frakciók kellő információkkal rendelkezhetnek hétfőre. Schiffer jelezte azt is, hogy benyújtják javaslatukat a Btk. módosítására, amely kiegészíti a terrorcselekmény tényállását, és kezdeményezik, hogy a kormány félévente számoljon be a migrációs helyzetről.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja szerint Magyarországon még nincs közvetlen terrorfenyegetettség, ugyanakkor a jövőre nézve a modern kori terrorizmus egy olyan globális probléma, amelynek potenciális veszélye hazánkban is fennáll. Mint mondta, meg van kötve a kezük, hiszen amíg az ország az Európai Unió és a NATO tagja, addig sok lépést nem tudnak megtenni. Ez egy olyan közös ügy, össznemzeti kérdés, amelyben minden pártnak meg kell látni az ország érdekét. Akár az Európai Unióval szemben is el kell érni bizonyos jogszabály-változástatásokat, elsősorban a menekülttáborok ügyében – tette hozzá.

Vadai Ágnes, a testület független tagja nehezményezte, hogy a bizottsági ülésen csak a bevándorlókkal kapcsolatos negatív állítások hangzottak el, és nem derült ki, hogy a kormánynak van-e terrorizmus elleni koncepciója.