Belföld

Konzultált az ellenzék a közös választási részvételről

A jelenlévők konstruktívnak ítélték a találkozót

Konstruktívnak, jó hangulatúnak értékelték szerdán az ellenzéki pártok képviselői azt a megbeszélést, amelyen az időközi választásokon történő indulásuk összehangolásáról egyeztettek. A budapesti tanácskozás után az is kiderült, a józsefvárosi időközi polgármester-választásra lehet olyan ellenzéki jelölt, aki mögé mindenki be tud állni.

kunhalmi-telefon576
Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke érkezik az előrehozott polgármester-választásokról tartott ellenzéki egyeztetésre egy belvárosi kávéházba - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nagyon konstruktívnak, együttműködőnek jellemezte a megbeszélést újságíróknak Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője, aki Kunhalmi Ágnessel, az MSZP fővárosi elnökével és Őrsi Gergellyel, az MSZP budapesti ügyvezető alelnökével közösen április végén arra tett javaslatot: előválasztással kell kiválasztani a legjobb és legesélyesebb polgármesterjelölteket a VIII. és a XV. kerületi időközi polgármester-választásra. Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. és Hajdu László (DK), a XV. kerület polgármestere országgyűlési képviselői mandátumot nyert az áprilisi választáson, ezért lemondanak polgármesteri tisztségükről.

Horváth Csaba - aki a mostani egyeztetést kezdeményezte - elmondta, abban egyetértettek, hogy a tárgyalásnak minden esetben meg kell előznie az előválasztást. 

A cél az, hogy a Fidesz jelöltjével szemben mindenhol egy jelölt álljon szemben - hangsúlyozta.

Kifejtette: ha a tárgyalásos út nem vezet eredményre, mert több jó jelölt is van, akkor előválasztáson lehetne kiválasztani a legeslegjobb jelöltet. Hozzátette: a többi párt is nyitott volt az előválasztásra, de a részleteket még tisztázni kell. 

Horváth Csaba szerint akár az országos módszertan kidolgozását is segítenék a következő hónapok időközi választásai. Ki lehet próbálni az előválasztást, a tapasztalatokból pedig végleges megoldást lehetne találni a 2019-es önkormányzati választásra - magyarázta.

A VIII. kerületben a szűkös határidő miatt már nincs idő előválasztásra - közölte, hozzátéve: itt már május 14-én el kell kezdeni az ajánlásokat gyűjteni.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP-nek van-e már józsefvárosi polgármester-jelöltje, Horváth Csaba azt mondta, erről rövidesen tájékoztatást adnak. Szerinte lesz olyan jelölt, aki mögé mindenki fel tud állni.

Egy másik kérdésre, mikor folytatódhatnak a tárgyalások, a szocialista képviselő közölte, a pártoknak most testületi álláspontot kell kialakítaniuk és azt követően folytatódhatnak az egyeztetések. Azt szeretné - folytatta - , hogy ha még nyáron le tudnák zárni az elméleti kérdésekről szóló vitát.

A XV. kerületi időközi polgármester-választásról kérdésre azt mondta, még nem dőlt el az a kérdés, hogy ebben a kerületben előválasztáson döntenek-e a jelöltről, mivel ott csak ősszel várható a voksolás.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke azt mondta, "tök jó fej volt mindenki". A tárgyalást és az előválasztást is mindenki alkalmasnak tartotta arra, hogy így válasszák ki azt az egy jelöltet, aki a Fidesz jelöltjének kihívója lesz - közölte.

Ungár Péter, az LMP megválasztott országgyűlési képviselője konstruktívnak értékelte a megbeszélést, de részletekbe nem kívánt bocsátkozni. Azt mondta, az LMP végiggondolja az elhangzott javaslatokat. "Jelentős reményt" látott arra, hogy sikerül a megállapodnia az ellenzéki pártoknak a soron következő időközi választásokra.

Tárgyalásos úton, előválasztás útján, a Demokratikus Koalíció (DK) számára mind a két módszer megfelelő - mondta Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt fővárosi képviselője, aki szerint az a lényeg, hogy a következő önkormányzati választáson - főleg a két kerületi polgármester-választáson - egy jelölt álljon szemben a Fidesz-jelöltjével.

V. Naszályi Márta, a Párbeszéd elnökségi tagja is nagyon jó hangulatúnak és reménytelinek értékelte az egyeztetést. Elmondta, az a legjobb jelölt, aki egyedül áll szemben a Fidesz-KDNP jelöltjével.

Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt budapesti választmányának elnöke is bizakodását fejezte ki és elmondta, a résztvevők egyetértettek abban, hogy mindenféleképpen együttműködésre van szükség a józsefvárosi polgármester-választáson, illetve az azt követő választásokon. 

Soproni Tamás, a Momentum elnökségi tagja - aki hasznosnak tartotta a megbeszélését - azt mondta, az lenne a cél, hogy találjanak egy közös jelöltet minden olyan körzetben, ahol van esély megverni a Fidesz jelöltjét, akár a VIII. kerületben is.

Jó megoldás lehet az előválasztás a legesélyesebb jelölt kiválasztására, de a tárgyalás is jó lehet erre - közölte. A VIII. kerületben a helyi szervezetek már leültek tárgyalni, beszélgetnek civilekkel is - mondta, hozzátéve: azt gondolja, meglesz a megoldás.