Belföld

Könnygázt vetettek be a Röszke 2 átkelőnél, a migránsok áttörték a kaput

Kormányszóvivő: estére helyreállt a rend

A magyar-szerb államhatár szerb oldalán feltorlódott tömeg bedöntötte a Röszke II. közúti határátkelőt lezáró kaput szerdán délután, a rendőrség könnygázzal és vízágyúval szorította vissza a migránsokat. A szerb kormány tiltakozik a magyar hatóságok akciója miatt. Magyarország 30 napra lezárta mindkét röszkei átkelőt. Magyarország a horvát határ meghatározott helyein is kerítést létesít - közölte Orbán Viktor.

rendőrség migránsok statisztika lead
 A grafikonon is jól látszik, nagyot esett az elfogott migránsok száma az új szabályok és a hátárzár következtében 

Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dél-alföldi regionális igazgatója elmondta, hogy idén 171 920 menedékkérelmet vett át a hivatal, a befogadóállomásokon 698 ember van.


Egy évre kiutasított a bíróság egy a határzáron keresztül érkező iraki férfit
Egy évre kiutasított Magyarországról jogerősen a Szegedi Járásbíróság egy, a határzáron keresztül érkező iraki férfit szerdán.  A bíróság a határzár tiltott átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a bagdadi férfit, aki kedd hajnalban a testvérével lépte át illegálisan a magyar-szerb zöldhatárt. A vádlottat kötelezte mintegy 19 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is. Ez volt az első ítélet a jogszabályi szigorítás keddi életbelépése óta.
A vádlott a tárgyaláson - amelyre egy rendőr kíséretében, megbilincselve érkezett - elmondta, hogy a háború elől menekülve indult el testvérével az iraki fővárosból. A harcok során két testvérét megölték, ezért döntöttek úgy, hogy elhagyják a szülőföldjüket. Finnországba akartak eljutni, ahol egy harmadik testvérük él. Kedd hajnalban egy nagyobb csoporttal érkeztek a magyar-szerb határra, találtak a kerítésen egy korábban mások által vágott lyukat, amelyen átbújtak. Ezt követően fogták el őket a rendőrök.
A vádlott többször is azt mondta, nem tudta, hogy bűncselekményt követ el, ha tudomása lett volna arról, hogy a törvény bünteti a határ átlépésének ezt a módját, akkor más utat választott volna.
Khar József ügyvéd védőbeszédében kifejtette, a vádlott végszükségben cselekedett, hiszen hazájában élete, testi épsége közvetlen veszélynek volt kitéve. Az általa érintett országokban - Törökországban, Görögországban, Macedóniában és Szerbiában - pedig nem volt reális esélye arra, hogy valós védelemért folyamodjon.
Kemenes Krisztián bíró az ítélet indoklása során kifejtette, a határon drótakadály és több mint háromméteres kerítés áll. Ennél egyértelműbben nem tudja kifejezni egy ország, hogy ebben a formában nem lehet a határt átlépni, így a vádlottnak tisztában kellett lennie azzal, hogy szabálytalan, amit tesz.
A mintegy másfél órás tárgyaláson elhangzottakat folyamatosan tolmács fordította a vádlottnak, aki nem kérte, hogy az ítéletet anyanyelvére lefordítva, írásban megküldjék neki.

Több százan a határ szerb oldalán

migránsok röszke lead
Posted by Magyar Hírlap on 2015. szeptember 15.