Belföld

Komoly következményekkel járhat az igazságszolgáltatás képviselőinek inzultálása

Akár félmillió forintos bírságot is kaphatnak a rendzavarók

Nem túl kifizetődő megzavarni egy bírósági tárgyalás menetét, vagy megfenyegetni az eljáró bírót, ügyészt. Az ezért kiróható pénzbírság is magas lehet, de ha valaki fizikai erőszakra vetemedik, akár tíz évet is kaphat.

Szeptember 12-én folytatódik a Szegedi Törvényszéken annak a férfinak a büntetőpere, aki még 2016 márciusában gépkarabéllyal ment be a kiskunhalasi bíróságra azzal a szándékkal, hogy ott megölje a vezető ügyészt – tudta meg lapunk. A férfit többek között emberölés bűntettének kísérletével, emberölés előkészületével, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel vádolják.

Bár a fegyveres támadás egyedi esetnek számít, az igazságszolgáltatás képviselőit rendszeresen érik – elsősorban szóbeli – inzultusok, fenyegetések. Ez akár komoly következményekkel is járhat, ahogy például annak a hatvanhét és huszonkét éves nőnek az esetében, akik még 2016 novemberében a Szegedi Járásbíróságon rokonaik ítélethirdetésénél az eljáró bírót és alügyészt hangosan szidalmazva zavarták meg a tárgyalást. Az ügyészség múlt héten emelt vádat ellenük csoportosan elkövetett hatósági eljárás megzavarásának bűntette miatt.

Egy hasonló példát említett lapunknak Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője: egy csoportos rablás egyik fogva lévő vádlottja azt kérte a tárgyalás szünetében az őt kísérő őrtől, hogy a folyosón beszélhessen a rokonaival. A börtönőr ehhez nem járult hozzá, mire a vádlott az összebilincselt kezével állon vágta. Emiatt a vádlott hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt is bíróság elé került.

Póta Péter elmondta, ha valaki megzavarja a tárgyalást, azt először rendre utasítják, de ha ez nem vezet eredményre, akkor kiutasíthatják a tárgyalóteremből. Ez vonatkozik a hallgatóságra is. Amennyiben ennek nem tesz eleget, akkor a bíróság biztonsági szolgálata vezeti ki a teremből.

A Fővárosi Törvényszéken kamerák vannak a tárgyalótermekben, amelyek akár bizonyítékként is felhasználhatók ilyen esetekben, különösen akkor, ha a rendzavarás olyan mérvű, amely miatt büntető vagy fegyelmi eljárás is indul.

A rendzavarók rendbírsággal is sújthatók, amelynek mértéke ezertől kétszázezer forintig terjedhet, de különösen súlyos vagy ismételt esetben akár a félmillió forintot is elérheti. Ha valaki nem fizeti be a bírságot azt át kell változtatni elzárásra, amely legfeljebb száz nap lehet.

A szóvivő ugyanakkor megemlítette: volt példa arra is, hogy ügyész vagy ügyvéd zavarta meg a tárgyalás rendjét. Ügyészt a jogszabály szerint csak rendre lehet utasítani, de nem lehet rendbírsággal sújtani, ügyvédet azonban igen.

Bár sem az ügyészt, sem a védőt nem lehet a tárgyalásról kiutasítani vagy kivezettetni, azonban mindkét esetben lehetővé teszi a jogszabály, hogy ha a rendzavarás miatt a tárgyalás nem folytatható, akkor a bíróság intézkedik más ügyész kijelölése vagy védő kirendelése iránt.