Belföld

Kölcsönös beszólások, elmérgesedett a DK és az MSZP viszonya

Őszig is kitarthat a két párt közti mosolyszünet

Populizmusnak nevezték a Gyurcsány-féle netes oldalon a szocialisták gazdagok megadóztatását célzó újabb szlogenjét. Az MSZP és a DK közötti tárgyalások leálltak, úgy tudjuk, akár őszig is tarthat a mosolyszünet, de az sem elképzelhetetlen, hogy a két párt végül teljesen külön indul a jövő évi választáson.

Gyurcsány, Botka 20170318
Gyurcsány populizmust kiált, Botka nem kér a DK-vezérből (Fotók: Hegedüs Róbert)

Nem tetszik a Demokratikus Koalíciónak (DK) az MSZP új kampánya – tette egyértelművé Gyurcsány Ferenc pártelnök az ATV stúdiójában. A bukott miniszterelnök a Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok! címen futó szocialista kezdeményezés kapcsán kifejtette, nem lehet bűnbakként megjelölni egyes társadalmi csoportokat, így a vagyonosabbakat sem. Megjegyezte, ő maga például többet adózott, mint amennyit az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László valaha keresne.

Azt már a szocialisták részéről Molnár Gyula pártelnök hivatalosan is tisztázta, hogy a 2018-as választás kapcsán májusig biztosan nem folytatódnak a Gyurcsányt az esetleges közös balos listán látni sem akaró Botka követelései miatt befagyott tárgyalások. Forrásaink szerint azonban elképzelhető, legkorábban az ősszel ülhetnek ismét asztalhoz a törpepártokkal a jelek szerint már nem is számoló felek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Együtt és az LMP is „kikosarazta” már Botka Lászlót. A patthelyzetet lényegében két fejlemény oldhatná fel: vagy az MSZP veszi le a porondról a szegedi polgármestert, aminek egyelőre nincsenek jelei, sőt információink szerint egyre inkább kiállnak mellette, vagy Gyurcsánytól szabadul meg a pártja, ami ugyancsak valószínűtlen forgatókönyv.

A DK-vezér Botka tárgyalási módszerével, illetve országjárásával kapcsolatban megjegyezte: „Ez orbánizmus, ez putyinizmus, nem modern európai demokrácia.”

A két párt közötti viszony elmérgesedését jelzi, hogy a DK-hoz köthető, Nyugati fény című hírportálon egyre több, az MSZP-t keményen támadó anyag jelenik meg. Kifogásolják egyebek mellett, hogy majdnem szocialista támogatással „játszották át a hatvani kastélyt a fideszes vadászmilliárdosoknak”, azaz a Vadászkamarának. Egy másik cikkben azt róják fel Botkának, hogy szitokszóként ismételgeti a „liberális kispártok” kifejezést”, „puchista legények” pedig a kormányzati propagandánál is durvább lejárató anyagokat készítettek a nemzeti ünnepen DK-s politikusokról, akik így „gonosz szívtelen sátánokként” tűnnek fel, amiért nem támogatják a Botka-féle felvetést.

A Gyurcsány-szimpatizáns Kálmán László nyelvész „Botka dumája vérpopulista kamu” címmel közölt cikket az oldalon, ahol idézik a szintén kormányfőjelölt MoMa-vezér Bokros Lajos hasonló véleményét.