Belföld

Kocsis Máté: A Fidesz és a KDNP nem akar európai egyesült államokat

„Májusban a magyarok eldönthetik, hogy melyik utat választják: bürokratikus birodalom vagy keresztény, nemzetállami alapokon működő Európa”

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólalását azzal kezdte: örül annak hogy baloldaliak hosszú hónapok után végre "visszafáradtak" a Parlamentbe. A jobbikos Göngyösi Márton felszólalására úgy reagált: 2016 ősze óta nem hiszi el a Jobbiknak, hogy a migráció ellen van, hiszen a párt nem támogatta a kvóta elleni alaptörvény-módosítást. Rendkívül gyávának nevezte, hogy több sértés is érte a magyar nemzeti ünnepre ellátogató lengyeleket. Fájó lehet, hogy több lengyel jött el a magyar nemzeti ünnepre, mint ahányan összesen ott voltak az ellenzéki tüntetésen - fogalmazott az ellenzék felé fordulva.

kocsis ogy pp lead
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólal az Országgyűlésben. Fotó: Papajcsik Péter/Magyar Hírlap
A Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki demonstrációról szólva úgy fogalmazott: ez volt az első alkalom az ország történetében, amikor egy nemzeti ünnepen a "nemzetközi szocialisták a nemzeti szocialistákkal tüntettek együtt". Hozzátette: a baloldal és a szélsőjobboldal egységét megmutatja, hogy egyetlen felszólaló sem tagadta "Gyurcsány Ferencné" felszólalását, miszerint európai egyesült államokat kell létrehozni.

Kocsis Máté szerint két alternatíva között lehet választani: a magyar kormánypártok álláspontja az egyenrangú nemzetek együttműködésén alapuló nemzetek Európája, ahol senki nem alá- vagy fölérendelt. Ezzel szemben - folytatta - az ellenzék kínálata az európai egyesült államok, egy olyan birodalom, amely ellen éppen a márciusi ifjak eszményét fenntartva az utolsó csepp vérünkig küzdenünk kell. A Fidesz és a KDNP nem akar európai egyesült államokat, erről a fontos kérdésről is szól az EP-választás - jelentette ki.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy vélte: 1848-hoz hasonlóan ma is egy változóban lévő Európában kell előremozdítani a magyarok ügyét, és a fő kérdés az, hogy mi legyen az európai együttműködés alapelve. Vannak, akik szerint nyílt társadalomra és egy bürokratikus szuperállamra van szükség, a kormány ezzel szemben továbbra is nemzetállami alapokon képzeli el az európai együttműködést, mert ezt biztosítja a demokratikus számonkérhetőséget.

Májusban a magyarok eldönthetik, hogy melyik utat választják: bürokratikus birodalom vagy keresztény, nemzetállami alapokon működő Európa. Ez a kérdés, lehet választani - fogalmazott.