Belföld

Kiterjeszthetik a szakorvosi bérminimumot

Egyeztetnek az egészségügyi államtitkárságon arról, mekkora költségigénye lenne a szakorvosi minimálbérnek, amely fontos szerepet játszik abban, hogy a rezidensösztöndíj lejárta után ne legyen kevesebb a fiatal szakorvosok fizetése – erről Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke tájékoztatta a Weborvost, ugyanis részt vett a Zombor Gábor szakállamtitkár által tartott szakmai egyeztetésen.

Az elnök beszélt arról is, tisztában vannak azzal, hogy a bevezetésre váró bérminimum újabb feszültséget kelthet a fiatal és korábban végzett szakorvosok között, ezért felvetődött a lehetőség kiterjesztésének gondolata. Ennek érdekében azonban – a tervek szerint – a korábban végzetteknek is vállalniuk kell a rezidenspályázatok bizonyos feltételeit, így például a hálapénz elutasítását, az állami egészségügyi rendszerben való munkavállalást, s azt is, hogy meghatározott ideig nem mennek külföldre dolgozni.
Beszélt arról is, „markánsan visszatérő panasz az államtitkárság felé”, hogy a közfinanszírozott fogorvosi rendelőkben keveredik a magán- és a közellátás, így profiltisztítást terveznek a területen. „Ez nem azt jelenti, hogy gátolni akarják a fogorvosi magántevékenységet, ám csak elkülönülten, a közfinanszírozott rendelési időtől teljesen eltérő időben végezhetnének magánellátást az egyébként közfinanszírozásban részesülő fogorvosok” – mondta a lapnak Bélteczki. Az államtitkár ugyanakkor ismét cáfolta, hogy nyolc-tízezer ember elbocsátására készülnének.