Belföld

Kevesen kapnak kegyelmet

Tizenkét év alatt 258-an részesültek felmentésben

Két éve tizenkét esetben, míg tavaly mindössze háromszor élt az egyéni kegyelem megadásának lehetőségével Áder János köztársasági elnök – derül ki az Igazságügyi Minisztérium összesítéséből.

Bár egy tavalyi törvénymódosítás értelmében a jövőben a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélteket is megilleti majd az a jog, hogy kegyelmet kaphassanak, az egyéni kérelmekben a végső szót kimondó köztársasági elnökök ritkán élnek ezzel a lehetőséggel, és ez alól Áder János sem kivétel. Az Igazságügyi Minisztérium összesítése szerint 2013-ban tizenketten, míg tavaly szeptemberig mindössze hárman kaptak elnöki kegyelmet. Két éve 988-an, míg 2014-ben 227-en fordultak az államfőhöz kegyelmi kérvénnyel. A 2002. január 1. és 2014. szeptember 30. közötti adatokat tartalmazó statisztika szerint a beadványok száma hullámzó, s 2008 óta évente nem éri el az ezret. A legtöbben, 2007-ben, Sólyom Lászlóhoz folyamodtak ilyen kérvénnyel, de az 1378-ból csak 1,67 százalék, azaz 23 elítélt részesült kegyelemben.

Arányait tekintve 2010-ben jártak legrosszabbul a kérelmezők, ekkor a beadványozók kevesebb mint egy százaléka, öt személy kapott kegyelmet. A legtöbben 2004-ben, a néhai Mádl Ferenc regnálása alatt kaptak így felmentést, összesen 41-en. Az összesítés szerint az elmúlt tizenkét évben 12 828-an kértek kegyelmet, de közülük csak 258-an kaptak.

A minisztérium statisztikája egyébként a büntetés elhalasztására és félbeszakítására vonatkozó kérelmeket is tartalmazza, s e szerint az említett időszakban 1108-an fordultak a köztársasági elnökökhöz ilyen ügyben, és az államfők 135 esetben engedélyezték a halasztást vagy a megszakítást.

Az alaptörvény szerint az egyéni kegyelmi jogkört az államfő gyakorolja, amit azonban nem szabad összetéveszteni a közkegyelemmel, amelyben az Országgyűlés illetékes. Az államfő a döntése során nincs kötve feltételhez vagy körülményhez, ám az elnöki határozathozatalnak minden esetben feltétele, hogy az igazságügyi miniszter, illetve a legfőbb ügyész előterjesztést tegyen a kegyelemre.