Belföld

Kevesebb a népszavazási ügy

Öt esetet bírált el a nyár óta a Választási Bizottság

Az éve első felének dömpingjéhez képest jelentősen visszaesett a népszavazási kezdeményezések száma – legalábbis ez derül ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) összesítéséből.

alairas
Hat hónap alatt nyolcvan kérdésben kellett döntenie a bizottságnak (Fotó: MH)

Míg az év első hat hónapjában nyolcvan kérdést bírált el az NVB, júliustól kezdve mindössze ötöt, abból is kettőt kétszer nyújtottak be. Még ebben az időszakban is volt példa rá, hogy valaki előre hozott választást akart volna kikényszeríteni egy országos referendum keretében vagy visszaállítani a halálbüntetést. Egy magánszemély azt szerette volna így elérni, hogy a kormány minden eszközzel akadályozza meg az illegális határátlépést, míg egy másik éppen azt a kérdést vitte volna népszavazásra, hogy a magyar állampolgárok népszavazáshoz való jogát ne lehessen korlátozni. Az NVB mindegyik kérdés hitelesítését megtagadta.

Ebben az évben ugyanakkor több kérdés is zöld utat kapott a bizottságtól, de a kezdeményezőknek egyikben sem sikerült összegyűjteniük a szükséges mennyiségű aláírást. Eddig négy kérdésben járt le a határidő, egyebek mellett a „rendszerbontó” civilek két kezdeményezésében és a szocialisták által a vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott kérdésben. Jelenleg két referendumhoz lehet gyűjteni a támogatásokat, egyrészt a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulásához, másrészt az ingyenes gyermekétkeztetéshez.

Újabb „rendszerbontó” népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése ért véget szombaton a parlamenti képviselők nyugdíjának ügyében. A kérdés úgy szól: „Egyetért-e azzal, hogy a nyugdíj folyósítása a képviselői megbízatás idején szüneteljen?”